NAF

Metallbur vinner NAF-test

Det er stor variasjon i sikkerheten ved bruk av ulike typer bur og sele til hund i bil. I en stor test fra NAF er robust metallbur vinneren, mens flere seler frarådes.

– Valg av riktig hundebur i bilen kan bety forskjell på liv og død for både hund og mennesker. Vår test har vurdert 18 produkter fra 13 ulike produsenter. Totalt tretten bur er vurdert i testen. Flest i metall, men også bur i metallnetting, plast og tekstil. I tillegg har vi testet seks seler til sikring av hund i bil, forteller kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. 

Utstyret er vurdert i en kollisjonstest med frontkollisjon i 50 km/t for å teste sikkerheten for både hund og passasjer. Selene er i tillegg testet for slitestyrke. For burene ble det lagt vekt på om de beveget seg i bilen på en måte som kunne skade hund/passasjerer og hvorvidt de åpnet seg slik at hunden kunne komme ut. Det er lagt størst vekt på sikkerheten for passasjeren og hund ved kollisjon.

Best med metallbur

– Et robust metallbur som er festet til bilen er den klart sikreste måten å frakte hunden på. Testvinneren, Premium-Kennel fra Schmidt, tåler kollisjonstesten uten at buret blir ødelagt, og uten at hunden kommer ut av buret, beskriver NAF.

Testvinneren er beregnet for bruk i baksetet. To andre metallbur til bruk i bagasjerom fikk også toppresultat med fem stjerner. Det var 4pets Pro2 og Schmidt Universal hundebur.

Les også: Sikre hunden riktig på biltur

I testen går det langt dårligere for burene i metallnetting og plast. Disse burene splintres og vil kunne skade hunden alvorlig.

Fraråder seler

Alle selene som ble testet, scoret lavt. De beste selene hadde samme resultat som hundebur i tøy (2 stjerner), mens fire av selene røk i kollisjonstesten slik at testdukken kom flygende.

– De fire dårligste selene vil vi fraråde å bruke til sikring i bilen. Ved kollisjon eller hard oppbremsing vil en løs hund komme som et prosjektil gjennom luften og være svært farlig for passasjerene, sier Sødal.

Selv de beste selene strekker seg så mye at hunden kan nå passasjerene.

Viktig å sikre hunden

– Tenk deg at hunden veier 17 kg. Kolliderer du i 50 km i timen, så vil kraften hunden treffer deg med være mangedoblet og tilsvare omkring 1000 kg. Derfor bør du absolutt sikre hunden. Dette gjelder også for andre løse gjenstander i bilen, sier Sødal.

Testen er gjort i regi av den sveitsiske bilorganisasjonen TCS. Det er testet kollisjonssikkerhet, komfort for hunden, brukervennlighet og vedlikehold. Størst vekt er lagt på sikkerhet for passasjerer og hund ved kollisjon.

Les hele testen og mer om produktene hos NAF.

Del
27.09.2017 11:15

Sikre hunden riktig på biltur

Skal hunden være med på tur i sommer? God og sikker plassering i bilen er viktig, det samme er pauser, drikke og riktig næring.

08.05.2016 23:40

Varmt å vente i bilen

I helgen hentet Oslo-politiet ut varm hund fra parkert bil. Hunden er veldig utsatt for å få heteslag hvis den etterlates i bilen på varme dager.

18.03.2016 08:00

Fjellvettregler for hunden

Mattilsynet har laget egne fjellvettregler for hunder. De kan være til god hjelp i planleggingen av trygge skiturer med firbeinte venner.