Muscat endret totalt personlighet

Da Muscat, en kastrert hannkatt på 13 år kom inn til en helsesjekk, kunne eierne fortelle at han hadde endret seg vesentlig i den senere tid.

Den til vanlig så trivelige katten begynte å klore, bite eierne tilsynelatende uten grunn, og virket rett og slett ikke helt stø i gemyttet. Eierne syns også han var rastløs og tildels engstelig. Han hadde gått raskt ned i vekt og var nå bare en skygge av seg selv.

I tillegg hadde han svært lite muskler, særlig i bakbeina. Til tross for et kraftig vekttap, var appetitten svært så god og han drakk store mengder vann daglig. For store mengder i forhold til hva som er normalt. Eierne kunne fortelle at han var så stiv i bakbena at de hadde bygd ham en rullestolrampe slik at han skulle slippe å gå i trappen opp til inngangsdøren. Den siste uken hadde han også begynt å dra hodet bakover og nedover i en unaturlig bevegelse. Det virket som om dette var smertefult og at han ikke klarte å rette seg opp igjen når dette opptrådte.

Etter en grundig helseundersøkelse ble det tatt blodprøver av Muscat som viste at han hadde et altfor høyt stoffskifte. Det ble også funnet at hans skjoldbruskkjertel var svært forstørret. Muscat var ellers i god form. Han begynte å ta sin daglige medisin mot høyt stoffskifte, og vi avtalte at han skulle komme inn på ny kontroll ca 1 måned senere.

Ved neste besøk var det mer den normale Muscat vi møtte. Han hadde en mer normal apetitt, sov bedre og slappet mer av, slik en forventer at eldre katter skal. I tillegg hadde han begynt å legge på seg igjen. Muscat kommer nå inn til jevnlige undersøkelser 4 ganger i året, slik at vi får følge med tilstanden hans og sørge for at han har en god livskvalitet også i alderdommen.

Fakta om Høyt Stoffskifte - Hypertyreose:

  • Vanlig hos katter som er eldre enn 8 år.
  • Den vanligste årsaken er en godartet svulst i skjoldbruskkjertelen.(glandula Thyroidea) som fører til for høy produksjon av stoffskiftehormon ( kun 1% av svulstene er ondartet).

Symptomer:

  • Tildels raskt vekttap
  • Øket appetitt og drikkelyst
  • Rastløshet
  • Aggresjon
  • Stiv gange
  • Hudlidelser
  • Mindre muskelmasse

Om sykdommen ikke blir oppdaget på et tidlig stadium kan den lede til hjertesvikt

Behandling
En behandler alltid med tabletter først. I noen tilfeller er det også fornuftig å operere katten. En vil da fjerne deler av eller hele skjoldbruskkjertelen.

Alle katter med diagnosen "Høyt stoffskifte" bør følges opp med regelmessige helsekontroller minimum 2 ganger i året.

Del
23.02.2018 14:36

Gamle katter kan bli demente

Gamle katter kan uvikle demens, akkurat som oss mennesker. Derfor er det viktig å aktivisere pusen med lek og intellektuelle utfordringer.

27.09.2017 11:16

Viktig å oppdage tannpine

Hunder og katter kan gå lenge med vondt i tennene uten at eieren er klar over det. Her er signalene du skal se etter.

15.06.2016 14:25

Kastrering av hannkatter

Hvis katten ikke skal brukes i avl, kan det være god grunner til å kastrere den, da kattens duftmarkering og "jamring" etter det motsatte kjønn uteblir.