Når livet blir for tøft

Livsstilssykdommer er et ikke ukjent fenomen blant oss tobeinte, men faktisk er de ikke bare forbeholdt oss mennesker. Magesår for eksempel...

Teksten ble publisert i Fædrelandsvennens lørdagsmagasin God Helg i 2009, og alle rettigheter tilhører Fædrelandsvennen.

Travtrenere er hardt arbeidende folk, de holder alle sine ”elever” igang under strenge regimer. Det er pulsmålere, intervalltrening og kondistrening på et nivå som, unnskyld meg, Starts forballspillere tilsynelatende har mye å lære av. Det er nøye planagte dietter tilpasset hver hest, og det er helsesjekker, utstyr og konkurransekalendre som ville tatt pusten fra de aller fleste av våre toppidrettsutøvere. Jeg sier det bare; la spydkaster Thorkildsen følge en gjennomsnitts travhest på jobben et par uker, og mannen hadde antakelig tatt av seg både lykkelua og hatten.

Varmblodstraveren Winners opplegg var intet unntak. Han hadde passert fire år, og eierne syntes det var på tide at han begynte å vise til resultater. Det forventes nødvendigvis av enhver som settes i trening på det nivået, og Winners resultater hadde ikke vært helt etter planen mens han stod i trening i hjemlige trakter borte på Østlandet. Hva gjør eiere når de ikke får de resultatene de ønsker seg? I Start bytter de trener sånn omtrent en gang i året, hver gang man innser at tabellpila peker i feil retning. Jeg klandrer dem ikke, man spytter ikke penger i idretten uten å forvente resultater.

Winner hadde altså tatt turen fra Østlandet til ”syden” for å se om han kunne finne en sårt tiltrengt vinnermodus her nede. Han fikk ”hybel” midt i stallen til sin nye trener, og som i de aller fleste trenerstaller var det mange hester og stor aktivitet i stallen dagen lang. Det er ikke spøk når opptil 20 idrettsutøvere er samlet under samme tak, og alle skal trenes for å vinne.

Winner ble også satt i nytt treningsopplegg, og etter noen måneder her nede i sør begynte resultatene å vise seg. Winner ble både to og tre i et par løp, og han kom sågar først i mål en ettermiddag borte på Forus. Eierene fikk smilet tilbake, og entusiasmen begynte så smått å komme tilbake. Det var omtrent på det tidspunktet at Winner sluttet å spise kraftfôret sitt. Formkurven gikk ikke lenger oppover som forventet, og i et løp ble han til og med nesten sist. Fordi hester har tenner som voker hele livet tenkte treneren hans at det måtte være tannspisser som plaget Winner, men etter en sjekk ble det utelukket.

Da min kollega Mari kom til stallen etter et par uker med hangling hadde Winner allerede tapt noen kilo og blitt oppknepen i buken. Som om han hadde vondt. Hun foreslo derfor å faste Winner slik at magesekken ble helt tom, for deretter å kjøre ham til klinikken for en undersøkelse inni magesekken. Tipper det er noen av dere der ute som føler litt med Winner der han stod. Han fikk et endoskop ført ned i svelget og helt ned i magesekken, og ganske riktig; der så man store, stygge magesår. Winner hadde altså ikke tålt stresset, og på samme måte som hos oss mennesker reagerer hestekroppen på den rare måten at slimhinnen i magesekken blir svekket og magesyren får fritt leide til å formelig etse seg nedover. Det er ikke på noen måte logisk at det blir sånn slik jeg ser det, men likefullt er magesår hos hest altså et uttrykk for det samme som hos meg og deg; stress. Stress som dukker opp når vi tvinges inn i mønstre vi ikke passer inn i og når det forventes mer av oss enn vi egentlig makter.

Winner hadde altså vært blant oss sørlendinger bare noen måneder da kroppen hans sa ifra at den belastningen trening mot konkurranse er, den ble for tøff. Siden det finnes magesårmedisiner som kan hjelpe, og siden man vet at man kan justere kosthold, trening og fysiske forhold slik at belastningen blir mindre fikk Winner enda en sjanse. Han ble flyttet til en mindre stall, han fikk medisiner og nytt treningsopplegg. Ikke mindre krevende, men likevel muligens mindre stressende. I alle fall ble hesten friskmeldt etter noen uker, han fikk tilbake sitt gamle ”jeg” og han gikk til og med hen og vant løp tre søndager på rad for en tid tilbake!

Fakta:

  • Det er anslått at opp mot 80% av alle hester som står i trening har eller har tendens til magesår.
  • Magesår kan man mistenke dersom hesten virker stram og oppknepen i magemusklene, dersom den ikke vil spise eller dersom den står og gaper/gjesper mye.
  • For å endoskopere magesekken til en hest trengs et nesten tre meter langt endoskop!
  • Fordi hester ikke kan kaste opp er det lettere å føre slangen ned i svelget til en hest enn på et menneske, og mange hester kan faktisk undersøkes i magen uten bedøvelse.
  • Hester med magesår får akkurat de samme medisinene som mennesker får.
Del
10.10.2008 00:00

Hva driver dyrleger egentlig med…?

Jeg vet ikke jeg, om jeg er helt sikker på at det jeg driver med er klart for den gemene hop der ute.

15.10.2018 09:29

Utbrudd av kverke på hest

Dyresykdommen kverke er oppdaget i Østfold. Seks staller er nå pålagt restriksjoner for å hindre smittespredning.

08.07.2018 13:51

57 dyrehold med restriksjoner

Nesten en måned etter det første salmonellautbruddet på hest, har 100 dyrehold vært involvert. Akkurat nå er 57 av dem pålagt restriksjoner.