Illustrasjonsfoto: George Hodan

Nasjonaldag med hund

Feiring av 17. mai betyr fest for tobeinte, men kan være belastende for mange hunder. Har du en god plan for hunden på 17. mai?

Nasjonaldagen betyr gjerne mye støy, mange mennesker og høye lyder. Mange hunder er livredde for salutter og ståk. Mattilsynet anbefaler at du planlegger godt for å gjøre en slitsom dag enklere for dyret.

Først og fremst bør du ikke ta med deg hunden ut for å se på toget. Mange hunder er redde for høye lyder og store folkeansamlinger med trengsel. Hunden har det derfor trolig bedre hjemme.

Her er Mattilsynets viktigste råd:

 • Hvis hunden er redd for høye lyder og smell og du bor nær stedet de skyter salutter fra, bør du være sammen med hunden når dette foregår. Smell kan forsterke følelse av ensomhet og frykt.
 • Pass på at hunden (eller katta) ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker dyr av fordi de skremmes av smell.
 • Prøv å avlede oppmerksomheten under salutten. Aktiviser hunden med innendørs lek, sånn at den får noe annet å tenke på.
 • Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
  Ikke ta med deg hunden ut for å se på toget. Hunder flest vantrives og blir redde i så tette menneskemengder.
 • De liker heller ikke støy og høy musikk.
 • Folk er ute for å se på toget og har ikke oppmerksomheten rettet mot bakken. Dermed er små hunder og poter utsatt for spisse hæler.
 • La hunden få en god luftetur utenfor de folkerike stedene. En sliten hund er mindre stresset.
  De siste årene har vi sett hunder som pyntes med hundebunad på festdager. Dette er trolig artigere for eier enn for hunden. Slike plagg begrenser hundens bevegelsesfrihet og kan være varme. Tenk deg om før du gjør dette – er det egentlig så lurt?

Råd for valpen

Det kan være lurt å venne hunden til lyder og smell fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd fra cd eller lydfil. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder.

Men vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Du må bedrive planlagt trening ellers risikerer du bare å gjøre valpen skuddredd med treningen.

Høytider kan stresse dyra

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i høytider, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin og har oftest godt av å sosialiseres med flere.

Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene ved behov.

Ikke gi hunden alle restene

Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden eller katten er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre dem på uvant mat.

Ved endring av mat er det lurt å gjøre dette gradvis. Ligg unna salt spekemat og fet mat – dette er ikke bra og kan gi mage-tarmproblemer; diare, oppkast og i verste fall forgiftning.

Dersom hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diare av det også. Husk også at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder.

Kilde: Mattilsynet

Del
15.11.2004 00:00

Nyttårsraketter og angst hos hund

Det freser og gnistrer i luntene mens frostrøyk blander seg med kruttrøyk og "kjempebomba" til 900 kroner eksploderer i en hjertestoppende kraftsalve.

13.11.2003 00:00

Pass på hunden nyttårsaften!

Hunder utvikler lett angst eller fobi mot forskjellige slags lyder.

12.06.2023 22:58

Ikke etterlat de firbente i varm bil

Sommer og høye temperaturer er forbundet med flere farer for våre firbente venner. Mattilsynet og politiet advarer særlig mot å etterlate hunden i varm bil i sommer.