AniCura

Norske kjæledyr er for tykke

Overvekt og fedme er et stort problem blant norske kjæledyr. Lite aktivitet, feil mat og for mange godbiter er blant årsakene.

– Vi antar at mer enn 50 prosent av hundene og kattene i norske hjem er for tykke, og det ser ut til at problemet øker, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg i AniCura Dyresykehus Oslo.

Akkurat som hos mennesker kan fedme gi hunder og katter livsstilssykdommer og forkorte livet.

– Ingen dyr er tjent med å veie for mye. De ekstra kiloene gjør det mer krevende for hunden eller katten å bevege seg, noe som igjen kan føre til enda større overvekt, sier Rygg.

Hun møter mange eiere som ikke engang er klar over at hunden eller katten deres er overvektig. De tenker at rasen er slik, eller at noen ekstra kilo er tegn på et godt liv.

– Da er det viktig at veterinæren kan gi noen konkrete råd, og hjelpe dem med å sette noen mål, sier hun.

Nei til salami

Ifølge Rygg er det flere grunner til at så mange kjæledyr er for runde. De får for lite aktivitet, feil mat og de får gjerne for mange godbiter mellom måltidene.

– Selv om det kan være vanskelig å stå imot kjæledyrets tiggende blikk ved bordet, gjør man dyret en bjørnetjeneste ved å stikke til det noe godt. Prøv heller å gi kjæledyret en annen type oppmerksomhet, gjerne gjennom kos eller lek, sier Rygg.

Det er lett å glemme at det som kan virke som en liten godbit i virkeligheten er en kaloribombe for et lite dyr.

– En salamiskive eller en leverposteibit inneholder mye kalorier. For en katt på fire kilo eller en hund på 10 til 15 kilo, kan et par slike godbiter fort tilsvare hele dagens kaloribehov. Kjæledyret kan ende opp med å spise det dobbelte av det den behøver i kalorier i løpet av en dag, sier hun.

For dyr som er overvektige anbefaler hun å bruke en type lettfôr og være nøye med porsjonsstørrelsen, i tillegg til å øke den daglige aktiviteten. Å rådføre seg med en veterinær kan være lurt.

Mer trening

Hunder er ofte lettere å mosjonere enn katter.

– Flere hunderaser trives godt med aktivitet. Alternative treningsformer som agility (hinderløype), sportrening, trekk eller kløv krever mye energi. Lek med henting av leker eller ball på land eller i vann er fine måter å få hunden til å bruke både hodet og kroppen på, sier Sasja.

Kattene kan også aktiveres gjennom lek. Men man er avhengig av å finne noe som appellerer til katten.

– Et snøre eller en laserpeker kan vekke kattens jaktinstinkt og få dem til å løpe, hoppe og fange. Innekatter kan vennes til å gå i sele slik at man kan ta dem med ut på små turer, sier hun.

Hva er noen kilo for mye?

Mange dyreeiere tenker at det ikke gjør så mye om kjæledyret veier litt ekstra.

– For å sette det i perspektiv kan man se for seg en katt som normalt skulle veid 3,5 kilo. Med litt ekstra på magen veier den 4,5 kilo. Det høres ikke så mye ut, men for katten er det en økning i kroppsmasse på nesten 30 prosent, sier Rygg.

Sammenlikner man dette med en mann på 80 kilo vil en økt kroppsmasse på 30 prosent føre til en vektøkning på 24 kilo.

– Det er lett å forestille seg at disse ekstra kiloene er tunge å bære, sier Sasja Elisabeth Rygg i AniCura.

Gjennom en kampanje mot overvekt håper veterinærkjeden å oppmuntre hunde- og katteeiere til å slanke kjæledyrene sine. Ved å tilby bedre informasjon og veiledning av eierne, er målet å gi de firbente en sunnere og mer aktiv hverdag.

Tips til trening av hund:

  • Bruk mer tid på tur og utendørs aktiviteter.
  • Trekk, kløv eller sportrening er gode treningsformer for flere hunderaser.
  • Skogen kan benyttes som en hinderløype. Få hunden til å klatre, krype og balansere på steiner eller stubber. Også i parken kan det finnes hindre som hunden kan forsere.
  • Agility (hinderløype), spor eller lek med ball er fine måter å mosjonere hunden på.
  • Dropp bilen og gå, eller ta sykkelen til butikken eller jobben med hunden. I stedet for heisen, gå trappen.
  • Små hunder som ofte fraktes i vesker bør få komme ned på bakken og gå selv. De har også behov for mosjon.

Tips til trening av katt:

  • Lek med ball, snøre eller laserpenn kan få fart på katten.
  • Hvis du har en innekatt, sørg for at den har klatremuligheter.
  • Sett gjerne matskålen høyt opp, så katten må klatre eller jobbe for å få i seg kaloriene.
  • Innekatter kan venne seg til å gå i bånd og tas med ut på lufteturer.

Denne artikkelen er laget av Newswire for AniCura. Se oversikt over AniCura sine dyreklinikker.

Del
04.07.2016 14:45

Overvekt hos hund og katt

Hunder og katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt. Som dyreeier må man passe på at dyret får nok næring og tilstrekkelig mosjon.

10.02.2004 00:00

De besværlige kiloene

Overvekt er det største ernæringsmessige problemet hos hunder og katter i Norge. Internasjonale undersøkelser viser at fra 6 - 44% av kjæledyrene våre er overvektige. De høyeste estimatene er fra de nyeste undersøkelsene.

03.12.2003 00:00

Har ditt dyr riktig vekt?

I denne artikkelen skal vi se litt på hva som defineres som overvekt, hvordan du kan vurdere ditt dyrs vekt, årsaker til fedme, slanking, viktige ingredienser i slankefor og hvorfor det er så viktig å unngå overvekt.