Filipe Dos Santos Mendes - Unsplash

Nytt salmonellautbrudd

Det er igjen påvist salmonellasmitte på hest i Hesteklinikken ved NMBU. Foreløpig er 37 hestehold båndlagt.

Mattilsynet jobber for å hindre at smitten sprer seg videre, og oppfordrer hesteeiere til å ikke flytte hester til andre staller.

- Det gjennomføres nå en omfattende kartlegging ved at prøver samles inn fra aktuelle hester. Inntil vi får svar på disse analysene, vil hesteholdene være pålagt restriksjoner, skriver Mattilsynet i en pressemenlding.

På oversikten over berørte dyrehold i det nye utbruddet er 37 hestehold på lista. Den er sist oppdatert 18. oktober. Se hele listen hos Mattilsynet her.

Unngå flytting

Mattilsynet jobber for å hindre at smitten sprer seg videre, og oppfordrer hesteeiere til å ikke flytte hester til andre staller inntil situasjonen er under kontroll.

- Dette er andre gang vi finner salmonellasmitte på hester i løpet av kort tid. Vi ser veldig alvorlig på dette, ikke minst fordi noen hestehold fra utbruddet i sommer fortsatt ikke er fri for salmonella. Det foregår omfattende flytting av hester i bransjen og dette gjør smitteoppklaringen komplisert. Nå er det viktig at hesteeiere tar en rekke forholdsregler så smitten ikke sprer seg videre. Som hesteeier kan du selv redusere smittefaren ved å være nøye med håndvask, begrense antall personer som har tilgang til hesten din og ikke flytte hesten til staller med dårlig smitteforebyggende tiltak eller renhold.

- Vi ber hestenæringen selv avgjøre hvilke arrangement som kan gå som normalt og hvilke som bør avlyses. Vårt generelle råd er å hindre mest mulig kontakt mellom hester, og avlysning av hestearrangement er et smitteforebyggende tiltak, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.

Uoversiktlig

Situasjonen er uoversiktlig. Det er derfor svært viktig at stalleiere, hovslagere, trenere og alle som er i kontakt med hester, tar forholdsregler så eventuell smitte ikke sprer seg videre.

Mattilsynet publiserer fortløpende lister over dyrehold hvor de mistenker at smitten er. 

- Det er viktig at alle holder seg oppdatert på den, og er i nær kontakt med sine forbund og organisasjoner, oppfordrer Mattilsynet i pressemeldingen fredag.

Mattilsynets råd til hesteeiere er:

  • Om det er mulig, begrens antall personer som har tilgang til oppstallingsområder og dyr.
  • Bruk rene klær og støvler når du beveger deg mellom ulike staller.
  • Unngå å bruke samme fôrbøtte, vannkar, børste og hovskrape til flere hester eller til ulike grupper av hester.
  • Vær nøye med håndhygienen. Vask alltid hendene etter at du har hatt kontakt med dyr.
  • Vær nøye med avføring fra dyr. Ikke spre møkk fra dyr unødvendig, men heller samle møkka på et avskjermet område.
  • Bokser bør vaskes og desinfiseres og strø fjernes/byttes, dersom hester fra ulike hestehold bruker samme boks.
  • Hold hesten hjemme hvis det er mulig. Du bør ikke flytte hesten unødvendig inntil situasjonen er avklart.
  • Ikke la hesten din hilse på andre, tilfeldige hester eller snuse på møkka deres.
  • Vær forsiktig ved kjøp/introduksjon av nye hester til stallen. Hold gjerne den nye hesten atskilt fra de andre i et par uker.
Del
08.07.2018 13:51

57 dyrehold med restriksjoner

Nesten en måned etter det første salmonellautbruddet på hest, har 100 dyrehold vært involvert. Akkurat nå er 57 av dem pålagt restriksjoner.

22.06.2018 17:09

44 dyrehold båndlagt

Fredag ettermiddag publiserte Mattilsynet en liste over dyrehold som har vært i kontakt med eller har mistanke om salmonellasmitte.

21.06.2018 16:24

Fjorten staller med salmonella

Fjorten staller har testet positivt på samonella, og ti staller er frigitt uten smitte. Ingen av hestene som nå har testet positivt, har tegn på sykdom.