Seniorpetproducts.com

Overvekt hos hund og katt

Hunder og katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt. Som dyreeier må man passe på at dyret får nok næring og tilstrekkelig mosjon.

Tenk deg at du bor hos mennesker som har full kontroll på hvor mye du spiser, hva du spiser, hvor mye du trener og hvor mye du får være utendørs. For oss mennesker er dette en tanke som er helt uvirkelig, og for de fleste vil dette oppfattes som et fengsel. Men dette er faktisk realiteten for flesteparten av norske kjæledyr.

Mange katter bor hele livet innendørs, mens andre aldri får komme inn i huset. Noen hunder luftes kun ved at de sitter fastbundet utenfor huset, mens andre igjen har et friere liv. Det jeg prøver å få frem er at vi har dyr i vår varetekt, og de er totalt avhengig av oss mennesker. Dette gjelder også mat. Mange lar hunden eller katten ha fri tilgang på fôr, mens andre igjen får måltider til visse tider på døgnet. Som dyreeier er man da ansvarlig for at dyret får tilstrekkelig med næring, verken mer eller mindre.

For mye mat

Vi mennesker liker å gi dyrene våre mat og godbiter, og det gleder oss å kunne få gi dyrene noe godt. Men noen ganger kan nok mat fort bli for mye mat, og som et resultat av dette blir dyret overvektig. Overvekt skyldes, som alle vet, at man spiser mer enn man forbruker.

Næringen dyret får i seg skal dekke behovet for vedlikehold, vekst (hos unge dyr), melkeproduksjon (hos diegivende tisper) eller jobb (trening, turer osv.). Tilstrekkelig mosjon er derfor en viktig faktor for å kontrollere vekten på dyret, og da spesielt dersom dyret er veldig glad i mat.

Dersom hunden eller katten din er overvektig, er det du som eier som er ansvarlig.

”Men dyret kan jo velge å slutte å spise når det er mett”, tenker du.

Man forstår kanskje dette bedre dersom man tenker på hvordan de fleste dyr blir fôret. Hundeeiere blir oppfordret til å sette fram et visst antall måltider til dagen, og helst ta det vekk igjen dersom hunden ikke spiser. Etter hvert vil hunden skjønne at om den ikke spiser det den får servert, så vil den ikke spise i det hele tatt. Dette kan i verste fall gjøre glupske hunder enda mer glupske, og etter hvert vil overvekt kunne bli et faktum.

Overvekt gir helseplager

Det antas at 20-40% av hunder og katter i dag er overvektige, men mange av disse hunde- og katteeierne er ikke klar over at deres eget dyr er overvektig.

Som hos mennesker, er det flere helseproblemer forbundet med overvekt. De vanligste sykdommene inkluderer diabetes, hjerte- og karsykdommer, endret pustemønster, hudproblemer, halthet som følge av stor belastning på leddene og risiko ved å legge dyret i narkose.

Som dyreeier har man et ansvar for å sørge for god dyrevelferd, noe som innebærer at dyret holder seg friskt. Dersom dyret ditt er overvektig, bør du tenke langsiktig i forhold til vektreduksjon. Slankingen bør foregår gradvis, og gjerne over en periode på seks måneder eller mer.

Motivasjon og disiplin

Vektreduksjon på et kjæledyr er tidkrevende, og et prosjekt som inkluderer hele familien. For å lykkes er det viktig at man velger riktig slankefôr, foretar kontrollert slanking over tid, har god oppfølging, og at både eier og familie er motivert.

Motivasjon og disiplin er viktig, fordi godbiter og småspising ikke må få ødelegger for vektnedgangen. Ved å gi dyret vårt godbiter, viser vi det kjærlighet, så det føles derfor vanskelig å ikke gi hunden noe annet enn fôret. Sunne alternativer inkluderer gulrøtter, epler, agurk, popkorn uten salt eller hundekjeks beregnet på slanking.

Oppfølging hos veterinær

På klinikken følger vi opp en del overvektige pasienter som skal ned i vekt. En slik oppfølging inkluderer hjelpemidler som vektreduksjonsskjemaer, fôringstabeller og spesialdesignet fôr for slanking av hund og katt.

Vi anser denne oppfølgingen som viktig for å lykkes fordi man er nødt til å justere fôringsmengden etter hvert som dyret går ned i vekt. Slike vektkontroller foretas hver 7.-14. dag.

Mye aktivitet

Mosjon er også viktig for å lykkes, og det anbefales at hunder får minst tre turer på ca 30 minutter hver daglig. Gjør disse turene til noe positivt, og kom dere gjerne ut i ulendt terreng. Dette styrker muskulatur, sener og ledd. Det er også lurt å utnytte ulike årstider, for eksempel svømming om sommeren og ski om vinteren.

For å aktivisere katten sin kan man forsøke å lokke jaktinstinktet fram ved å bruke leker, samt gi den utfordringer i form av for eksempel klatring.

Husk at dyr som er kastrert behøver 30% mindre energi enn ukastrerte dyr, og at det er lettere å forebygge overvekt enn å slanke dyret.

Tips til aktivisering av innekatt

Denne artikkelen er levert av Knarvik Dyreklinikk.

Del
16.03.2018 11:36

Norske kjæledyr er for tykke

Overvekt og fedme er et stort problem blant norske kjæledyr. Lite aktivitet, feil mat og for mange godbiter er blant årsakene.

10.02.2004 00:00

De besværlige kiloene

Overvekt er det største ernæringsmessige problemet hos hunder og katter i Norge. Internasjonale undersøkelser viser at fra 6 - 44% av kjæledyrene våre er overvektige. De høyeste estimatene er fra de nyeste undersøkelsene.

03.12.2003 00:00

Har ditt dyr riktig vekt?

I denne artikkelen skal vi se litt på hva som defineres som overvekt, hvordan du kan vurdere ditt dyrs vekt, årsaker til fedme, slanking, viktige ingredienser i slankefor og hvorfor det er så viktig å unngå overvekt.