Illustrasjonsfoto: Mopseriet

Overvekt hos kjæledyr

- en kilde til helseproblemer og dårlig humør.

Overvekt er det største ernæringsmessige problem hos hunder og katter. Omkring 30% av alle hunder og 15-20% av alle katter som kommer til konsultasjon hos oss er overvektige. Under 5% er for tynne.

Overvekt nedsetter dyrets levetid vesentlig og medvirker til mange helseproblemer, som for eksempel lunge- og hjertelidelser, gikt, sukkersyke, leverlidelser, hudlidelser, mage-/tarmlidelser og dårlig humør.

Når er et dyr overvektig?
Sykelig overvekt begynner når kroppsvekten overstiger idealvekten med 15%. Eieren reagerer ofte ikke før tilstanden er ekstrem. Ofte blir den tvert imot betraktet som et sunnhetstegn! En puddel med normalvekt på 6 kg vil med andre ord være overvektig når den overstiger 6,9 kg!

Som dyreeier må du altså være våken. Det er derfor lurt å veie hunden/katten for eksempel en gang i måneden for så å skrive ned vekten. På den måten vil det være mulig å følge eventuelle vektendringer før det blir ekstremt. Du kan sammenligne med normalvekt for rasen eller bruke hundens/kattens vekt da den var i starten av andre leveår. Den vekten vil som oftest være lik normalvekt.

Du kan også lære deg å se og kjenne på dyret. Det er viktig at dyret har midje og at du kan kjenne ribbenene. På et dyr med normalvekt skal en lett kunne kjenne ribbenene. Er det lett å se ribbenene er dyret for tynt, forsvinner ribbenene i fett er dyret for tykt. Hoftehjørner skal kunne ses og det skal ikke være store fettdepoter ved haleroten. Katter skal helst ikke ha fett i lysken. Bruk øyne, fingre og en vekt!

Årsaker til overvekt
Mange eiere tror at dyrets overvekt skyldes stoffskifteforstyrrelse, men den hyppigste årsak er kort og godt at dyret inntar flere kalorier enn det forbrenner. Overvekt og mangel på mosjon følges ofte ad, men det er en del andre faktorer som også spiller inn. Under 5% skyldes en sykdom.

Arvelige faktorer
En del hunder er disponert for overvekt. Dette gjelder for eksempel de fleste spaniels- og retrieverrasene.

Alder og kjønn
Fedmetendensen øker med alderen. Når dyret blir eldre faller energibehovet med opp til 20%. Hunkjønn blir generelt lettere overvektige enn hankjønn.

Neutralisasjon
Sterilisasjon og kastrasjon gir nedsatt fysisk aktivitet og endrer hormonbalansen litt så fedmetendensen øker.

Fôrtype
Hunder og katter som får hjemmelaget fôr blir oftere overvektige enn de som får ferdigfôr. Her er det viktig å merke at den angitte fôrmengde på sekken kun er veiledende. Bruk sunn fornuft. Ofte er den angitte mengden i overkanten av hva dyret rent faktisk trenger.

Godbiter
Godbiter er en av de største enkeltårsaker til fedme. Bruk sunne godbiter og husk at det ikke er selve mengden av belønning, men handlingen i seg selv som betyr noe for dyret. Du kan altså med fordel halvere størrelsen på godbiten uten at du mister belønningseffekten.

Overvekt som skyldes sykdom
Noen stoffskiftelidelser kan gi fedme, for eksempel nedsatt funksjon av skjoldbruskkjertlen, forstyrrelser i kjønnshormonproduksjonen og forstyrrelse i binyrenes funksjon. Men overvekt som skyldes sykdom er under 5%.

Hvordan behandle fedme
Til forskjell fra oss mennesker som hele tiden fristes (over evne!), har vi som eiere 100% kontroll med hva våre kjæledyr spiser. Dyrets vaner er også under vår kontroll; ingen dyr er født kresne. Viktigst i behandlingen er et nedsatt kaloriinntak.

Mange eiere tror at de kan klare dette ved at gi litt mindre av det vanlige fôret. Dette lykkes nesten aldri! Det er helt avgjørende for suksess at en i samarbeide med veterinæren finner et ferdigfôr av slanketypen og setter opp fôr- og tidsplan for det ønskede mål. Dessuten må alle som har med dyret å gjøre forstå behovet og grunnen til slankeplanen og overholde denne.

Det anbefales å dele den daglige fôrmengde på tre måltider. Hver gang dyret spiser forsvinner en del kalorier nemlig som forbrenningsvarme i stedet for å bli til fett. Derfor er det bedre med tre små måltider fremfor et stort. En bør mosjonere hunden daglig i ca ? time, hvorav en del gjerne kan være uten bånd. Hvis hunden ikke er vant til mosjon må den vennes til det gradvis.

Del
04.07.2016 14:45

Overvekt hos hund og katt

Hunder og katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt. Som dyreeier må man passe på at dyret får nok næring og tilstrekkelig mosjon.

03.12.2003 00:00

Har ditt dyr riktig vekt?

I denne artikkelen skal vi se litt på hva som defineres som overvekt, hvordan du kan vurdere ditt dyrs vekt, årsaker til fedme, slanking, viktige ingredienser i slankefor og hvorfor det er så viktig å unngå overvekt.

16.03.2018 11:36

Norske kjæledyr er for tykke

Overvekt og fedme er et stort problem blant norske kjæledyr. Lite aktivitet, feil mat og for mange godbiter er blant årsakene.