Rehabilitering av hunder og katter

Hunder og katter har, som mennesker, spesielle behov til fôring og trening, samt smertebehandling ved sykdom og skader.

Veterinærmedisinen har i de siste 10-15 år utviklet seg mye med henhold til behandlingsmuligheter, og det har økt behovet for en spesiell oppfølging av dyr under behandling. Dyr med kroniske uhelbredelige lidelser har behov for spesiell pleie og omsorg resten av livet.

Mange syke og skadde dyr med behov for intensiv medisinsk oppfølging bør innlegges på dyreklinikken/-hospitalet, da blant annet intensiv smertebehandling reduserer rehabiliteringstiden. Dessverre mottar for få dyr tilstrekkelig smertebehandling.

Riktig stell

God pleie og omsorg under et sykdomsforløp vil gi en bedre tilværelse og forkorte rekonvalesensperioden. I gjenopptreningsperioden etter sykdom eller skade anbefales å fôre med et rekonvalesensfôr for å gi en optimal tilførsel av næringsstoffer som er viktig for den nødvendige vevsreperasjon.

I de første dagene i rehabiliteringsperioden kan man med fordel tilblande elektrolytter (mineraler) til drikkevannet, idet mange vitale organfunksjoner i kroppen er avhengige av elektrolytter. Rekonvalesensfôr og elektrolyttoppløsninger fås kjøpt hos en smådyrsveterinær.

Opptrening

Hunder og katter har stor nytte av fysioterapi etter sykdom og skade. Fysikalsk behandling reduserer gjenopptreningsperioden. I samråd med dyrlegen og massør vil man kunne utforme en optimal gjenopptreningsplan for den enkelte pasient. Eierene vil etter opplæring selv kunne foreta enkle fysikalske øvelser.

Svømmeterapi er en veldig god metode for gjenopptrening av hunder etter sykdom og skader, og pasienter med ortopediske, muskulære og/eller nevrologiske lidelser vil redusere gjenopptreningstiden etter medisinsk og/eller kirurgisk behandling. Den nyeste utvikling innenfor rehabilitering av hunder er Waterwalker. Waterwalker er et basseng med tredemølle, hvor belastningsgraden justeres ved å redusere eller øke vannmengden og hastigheten på tredemøllen. Waterwalker kan også benyttes til alminnelig kondisjon og styrketrening av hunder.

Del
23.05.2019 10:09

Ta vare på seniordyr

Mange venter for lenge med å ta sin gamle hund eller katt til veterinær. Kjæledyr lider unødvendig og flere dør for tidlig.

17.10.2018 09:41

Bruk refleks på kjæledyr

Flere kjæledyr blir trafikkskadet i høstmørket. Veterinærer oppfordrer eierne til å utstyre dyrene med refleks.

26.09.2018 14:10

Forbyr flere å eie dyr

Flere kjæledyreiere har hittil i 2018 fått forbud mot å eie dyr. Mattilsynet får stadig flere bekymringsmeldinger, og de fleste gjelder kjæledyr.