Iams/Eukanuba

Rekordmange katter i Norge

Katten er vårt desidert mest populære kjæledyr. På fem år er det blitt 61 000 flere katter her i landet. - Mange glemmer at katter er kjøttetere, og fôrer dem feil, sier veterinær William Bredal.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

Tall fra analyseselskapet Euromonitor viset ar antallet katter øker jevnt og trutt her i landet. I fjor var det registrert 683 000 katter i Norge.

- Folks syn på katter har endret seg de siste årene. Katter får generelt bedre stell og lever lenger enn tidligere, sier veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Iams/Eukanuba.

Katter har alltid vært populære kjæledyr i Norge. Hvert tredje hjem har katt. I gjennomsnitt har hver husstand som har katt, to katter.

- Det er det en økende interesse for rasekatter i byene, sier Bredal.

Må fôres riktig

William Bredal sier mange katteeiere ikke er fullt klar over at katter er rene kjøttetere. Katter trenger mer protein i kosten enn både mennesker og hunder. Hvis katter ikke får riktig ernæring, kan de få alvorlige mangelsykdommer.

- Proteiner lager også energi, og det er spesielt viktig for katter som er ute om vinteren. Katter tåler ikke kulde spesielt godt og bør ha tilgang på et varmt sted på vinteren, sier Bredal.

Kattefôr må inneholde en tilstrekkelig mengde animalsk protein av høy kvalitet, mens de kan klare seg fint helt uten karbohydrater.

Det betyr at katter trenger fôr med råstoff av kjøtt, fisk og fett. Proteiner fra plante- og kornprodukter kan ikke erstatte proteiner fra kjøtt.

Kort tarm

- Fôret må også inneholde taurin, som vi finner i animalsk protein. Katter som ikke får i seg tilstrekkelig av dette stoffet kan få alvorlige mangelsykdommer, sier Bredal.

Sykdommene kan ramme hjerte, synsevne, immunforsvar og reproduksjon.

En test Forbrukerrapporten gjorde i fjor viste at flere typer kattefôr fra dagligvarehandelen inneholdt for lite taurin.

Katter er konstruert for jakt og har liten magesekk. Derfor bør katter få mange små måltider i stedet for ett stort hver dag.

- Tarmlengden til katter er også atskillig kortere enn hos hunder, og derfor er det spesielt viktig at katter får næringsrik kost, sier William Bredal i Iams/Eukanuba.

ANTALL KATTER OG HUNDER I NORGE:

Hovedtall er fra 2004, tall i parentes er fra 1999

683 000 katter (622 000)
417 000 hunder (423 000)

Del
31.12.2005 00:00

Råtne tenner forkorter dyreliv

Fire av fem norske hunder og katter har dårlige tenner. Det kan føre til at de dør av leverbetennelse eller hjertesykdom.

05.02.2004 00:00

Din katt

Det er viktig å kjenne kjæledyret sitt. Her kan du lese mye viktig om katten.

21.11.2006 00:00

Fokus på tenner og tannhelse

"Får dyr hull i tennene?" undrer mange dyreeiere.