Agria

Ryggplager hos ridehester øker

Ryggproblemer hos hester er en relativt vanlig prognose. Mellom 2011 og 2015 økte antallet skader innsendt til Agria med 45 prosent, og det er først og fremst ridehester som rammes. Problemet er så å si fraværende hos rideskolehester.

Agrias statistikk viser at verken løpshester i trav og galopp, islandshester eller rideskolehester rammes av ryggsmerter i samme grad som ridehester.

- Vi kan konstatere at rideskolehester med faste rutiner og ofte profesjonell omsorg klarer seg bedre, sier Karl-Henrik Heimdahl, hesteveterinær i Agria Dyreforsikring i Sverige.

Ridskolehester har generelt en bra tilværelse med faste rutiner når det gjelder fôring, mosjon, utstyr og utetid. De går ute i flokk, og får dermed mer stimulans enn mange privathester. De jobber ofte på godt underlag, og har varierte uker med sprang, bakkearbeid og tur. Alt dette påvirker hestenes velbefinnende.

- Til tross for at det stort sett er urutinerte ryttere som ofte ikke rir hesten korrekt, virker det ikke som om det plager hestens rygg at den har mange forskjellige ryttere. Og at ridetimene gjennomføres under oppsyn av en kyndig ridelærer har nok også stor betydning, sier Heimdahl.

Symptomer

De fleste hester viser tegn til smerte når de har vondt i ryggen. Hesten reagerer kanskje med ubehag ved påsaling og påstiging, eller den viker unna hvis man trykker den på ryggen.

Smerten kan påvirke prestasjon, og bevegelser som tidligere har vært uproblematiske kan fort bli et problem. For eksempel kan spranghester begynne å vegre, eller de kan reagere med å løpe mot hindre, eller få problemer i kombinasjoner og gitte avstander. Dressurhester kan få problemer i volter, og med samlende og sideførende bevegelser.

Forebygging

Slik unngår du ryggproblemer hos hesten din:

  • Tren hestens ryggmuskler ved klatring, tømmekjøring og ridning i korrekt form
  • Varier ridningen
  • Varier underlaget
  • Sjekk at salen og annet utstyr passer
  • Krever du mer av hesten? Legg opp trening i samarbeid med trener

Denne artikkelen er levert av Agria.

Del
19.10.2018 16:13

Nytt salmonellautbrudd

Det er igjen påvist salmonellasmitte på hest i Hesteklinikken ved NMBU. Foreløpig er 37 hestehold båndlagt.

15.10.2018 09:29

Utbrudd av kverke på hest

Dyresykdommen kverke er oppdaget i Østfold. Seks staller er nå pålagt restriksjoner for å hindre smittespredning.

08.07.2018 13:51

57 dyrehold med restriksjoner

Nesten en måned etter det første salmonellautbruddet på hest, har 100 dyrehold vært involvert. Akkurat nå er 57 av dem pålagt restriksjoner.