Scalibor flåtthalsbånd

Nå står sommeren for døren, og vi håper alle får en "flått"(fri) sommer. Her presenterer vi noen korte fakta om flått og hvordan man kan unngå den.

Å bli bitt av flått er ikke farlig i seg selv. Bittet kan gi en liten lokal betennelse, men det er også alt man får av selve bittet. Det man er redd for når det gjelder flåttbitt er de sykdommene som flåtten kan føre med seg.

Flått kan føre med seg mange sykdommer, men her i Norge er som regel sykdom fremkalt av en mikroorganisme kalt Borrelia burgdorferi. I enkelte deler av landet har så mye som 50% av flåttene Borrelia burgdorferi.

Hos hunder kan man se sykdommen borreliose. Om hunden får borreliose kan den få feber og symptomer som tretthet, halthet, epilepsi, lammelser i ansiktet, muskelsmerter og ustø gange. Det kan være vanskelig å stille diagnosen borreliose, for symptomene kan variere fra gang til gang og eventuelt ligne andre sykdommer.

Andre mikroorganismer som flått kan overføre er for eksempel Erlichia spp og Ricketsier. Disse ses ikke så ofte hos hunder i Norge. Man vet fra utlandet at flått også kan overføre virussykdommer som kan føre til alvorlig sykdom som for eksempel hjernehinnebetennelse hos mennesker og dyr.

For å forhindre at hunden blir syk er det best å unngå at den blir bitt av flått. Det nest beste er å fjerne flåtten så fort som mulig. Scalibor er et halsbånd som man setter på hunden. Halsbåndet avgir et insekticid som virker inn på nervesystemet til flåtten. Scalibor halsbåndet virker i 5-6 mnd., selv om hunden bader og hyppig kommer i kontakt med vann. Idag foretrekker fler og fler dette halsbåndet, fordi flåttsesongen enkelte steder strekker seg fra april til oktober.

Noen kjøper diverse halsbånd i utlandet som i utgangspunktet er ment for å bekjempe lopper. Disse er ikke beregnet på å bekjempe flått og har derfor heller ingen dokumentert virkning overfor flått. Mange loppehalsbåndene gir derfor en falsk trygghet. Forsøk viser at Scalibor, med sin langsomme og konstante avgivelse av virkestoffet, gir best og jevnest beskyttelse.

Hvis halsbåndet tas av (f. eks.jakt i tett skog), er fremdeles virkningen til stede i hundens hud i inntil 7 dager. Når man kommer tilbake kan man bare sette på halsbåndet igjen.

Om man finner flått på hunden bør den fjernes så snart som mulig. Flått som har sittet mindre enn 24 timer har ikke overført infeksjon. Mikroorganismene sitter i spyttkjertlene på flåtten og det er i sluttfasen av blodsugingen, når flåtten begynner å gulpe, at man kan få overført for eksempel borrelia.

Flåtten fjernes lettest med en flåttfjerner. Denne settes helt ned i mot huden på hunden, over hodet på flåtten. Deretter er det bare å snurre og snurre til flåtten detter av. Man bør ikke bruke fingrene, for da kan man komme til å trykke på spyttkjertlene og dermed selv være med på å overføre Borrelia burgdorferi til hunden.

Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

05.07.2016 15:01

Tips til flåttbeskyttelse

Lær om ulike former for flåttbeskyttelse og hvordan du bruker dem på kjæledyret i denne videoen.

25.06.2006 00:00

Ferie farlig for firbente

Sommerferien kan være en stor påkjenning for hunder og katter. Her er tipsene for at tobente og firbente skal få en fin sommer sammen.

09.08.2005 00:00

Firbente får feriemage

Varme sommerdager og feriereiser gir kjæledyrene problemer med oppkast og diaré.