ttt

Se hva hunden spiser

Årlig dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, knappenåler og truser er blant gjenstandene veterinærene finner i magene deres.

– Ikke alle hundeeiere er klar over at hunder kan ha en svært ukritisk appetitt. Særlig valper har lett for å få i seg noe de ikke skal.  Akkurat som småbarn er det typisk for unge hunder å svelge småting de leker med, sier Silvia Jauernig ved AniCura Dyresykehus i Oslo.

Dyresykehuset operer jevnlig hunder som har spist farlige gjenstander. Noen liv står ikke til å redde, men mange av hundene overlever uten mén. I fjor ble det foretatt slike 23 operasjoner ved dette dyresykehuset.

– Det er svært viktig at en hund som har svelget et fremmedlegeme kommer raskt til operasjon. Dersom den har svelget noe skarpt, vil det fort kunne gå hull på tarmen, sier Ann Margaret Grøndahl, leder for Institutt for Sports- og familiedyrmedisin ved NMBU Veterinærhøgskolen.

Tikkende labrador

– En gang fikk vi inn en labrador som ikke sluttet å kaste opp. Eieren hadde lagt merke til en merkelig lyd hver morgen, sier veterinær Birgitte Grann Greve ved AniCura Dyresykehus. 

På et røntgenbilde av hunden syntes konturen av et armbåndsur.

– Klokka hadde en alarm som gikk av hver morgen. Heldigvis fikk vi fjernet armbåndsuret, og både hunden og klokka overlevde. Dette er bare ett at av mange eksempler på hva hunder får seg til å spise, sier veterinæren.

De fleste av dyrene som opereres på klinikken, er hunder. Katter spiser ikke så mye farlige ting. Men siden de er glad i å leke med tråd, hender det at de svelger tråd som blir liggende i magesekken og stoppe til fordøyelsen.

Retrievere er kjent som de mest «sultne» hundene, men Jauernig har ikke erfart at de er verre til å svelge fremmedlegemer enn andre raser. Skillet går først og fremst på alder.

Valpevaner

I motsetning til barn, som snart skjønner at små legoklosser skal lekes med og ikke spises, fortsetter mange hunder å spise mye av det de måtte komme over. For eksempel er undertøy svært populært, noe veterinærene mener har med lukten å gjøre. Veterinær Grann Greve har en spesiell historie å fortelle.

– Etter å ha operert ut en g-strengtruse fra hundemagen, la vi den i en skål for å vise den til paret som eide hunden. Da ble kvinnen rasende. Det var nemlig ikke hennes truse…

En av hennes første erfaringer fra det nyåpnede Dyresykehuset i Oslo var en hund som hadde spist en tube ekspandere lim. Den hadde est opp og lå som en knallhard håndball inne i magesekken til hunden.

– Til tross for at dette var en etsende masse og ikke lett å fjerne, var operasjonen vellykket, sier Grann Greve.

Ha det ryddig!

– Hva gjør man når man oppdager at hunden har spist noen den ikke bør?

– Er det myke gjenstander som sokker, undertøy eller tråd, gjelder det å få hunden til å kaste opp. Den må tas til veterinær for å få et brekningsmiddel. Blir tekstiler liggende i mage og tarmsystem, kan det føre til alvorlig forstoppelse, sier Jauernig.

Hun gir også følgende råd til hundeiere:

– Ha det mest mulig ryddig rundt dere, i hvert fall når hunden er alene. Oppbevar skittentøy i en kurv med lokk og ikke la barnas legoklosser ligge omkring og flyte.

FAKTA: Dette har hunder spist

Noen eksempler fra AniCura Dyresykehus på hva hunder har spist:

 1. Armbåndsur innstilt på alarm
 2. Saks
 3. Truser, sokker og strømpebukser
 4. Ekspanderende lim
 5. Dildo
 6. Nåler og sikkerhetsnåler
 7. Narresmokker
 8. Poleringstwist
 9. Deler av leker og hele leker
 10. Utygde kotelettbein og maiskolber
 11. Sand og steiner

Denne saken er skrevet av Newswire for AniCura. 

Del
17.10.2008 00:00

Siste rest av sommer – fremmedlegeme

Rask er navnet på en glad og lykkelig gutt som har tråkket ut og inn dørene hos oss fra han var liten valp. Mor og far er stolte eiere av Flaten (Flatcoated retriever for de uinvidde) som mange ville karakterisert som en stor villbass.

08.11.2004 00:00

Fremmedlegeme i magesekken

Det er utrolig hva vi av og til erfarer at hunder spiser.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.