AniCura

Sikre hunden riktig på biltur

Skal hunden være med på tur i sommer? God og sikker plassering i bilen er viktig, det samme er pauser, drikke og riktig næring.

Det er ingen spesifikke lover om sikring av hund i bil, men man må sikre all last forsvarlig, dette innebærer også hunder, katter og andre dyr.

Kan være farlig

En løs hund er farlig for bilføreren og andre bilister da en rask nedbremsning kan føre til at hunden kastes rundt i bilen med enorm kraft. Potensielt dødelig for hunden og passasjerer. En løs hund kan også distrahere føreren, så det er viktig å feste hunden godt, eller oppbevare den i et trygt bur som festes i bilen med belte eller stropper.

Man kan bli bøtlagt hvis man blir stoppet av politiet da det er påbudt å sikre lasten. Vegtrafikklovens paragraf 3 sier følgende: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.«

Transportboks/Bur

Det tryggeste måten å sikre hund i bil, er ifølge den tyske bileierorganisasjonen Adac å ha transportboks/bur i bagasjerommet. De fraråder bruk av bilbelte-adaptere i baksetet, men man kan plassere små hunder i transportbokser på gulvet bak passasjersetet. Da er de godt sikret mot å bli kastet fram.

Transportbur er relativt trange for at hunden ikke skal skades ved bevegelse. Buret må også være av solid kvalitet, slik at det tåler en bråstopp. Buret bør plasseres i bagasjerommet, frem mot ryggstøtten. Buret skal festes.

Hunden vil også sette pris på om den har sklisikkert underlag, det gir bedre følelse av kontroll.

Det er også viktig å gradvis venne hunden til å være med i bil. Start med korte turer når den er valp. Husk at hunder også kan bli bilsyke og en gradvis tilvenning kan forebygge dette.


Husk at sammenleggbare bur er ikke ment å brukes under transport, og kan klappe sammen ved en kollisjon. Vi anbefaler kun utstyr som er kollisjonstestet og av god kvalitet!

Råd til bilturen

Sikkerhet først

Der det er mulig skal dyr være plassert sikkert i et bur – for alles sikkerhet. Hvis dette ikke er mulig, er eneste riktige plassering av løse dyr i bil på benplassen til passasjer foran. Passasjeren får heller bytte plass med dyret og dermed sitte bak.

Frisk luft

Man trenger mer friskluft inne i bilen med dyr enn med kun mennesker, bruk viften til varmeapparatet mer enn vanlig.

Unngå stressende dyr på bilturen

Det finnes beroligende midler på spray som reduserer stressnivået, brukes bl.a på hundens halsbånd

Unngå bilsyke dyr

Et godt råd er å, på samme måte som med barn, la dyrene være plassert høyt, slik at de kan følge med på veien.

Ta med dyret ut

Forlat aldri dyret i bilen. Hvis det er kaldt ute, blir det også kaldt i bilen. Er det varmt og solskinn, kan bilen raskt bli en varmefelle. Selv om du parkerer i skyggen kan dyret bli overopphetet.

Dersom du kjører langt må du ta pauser for at hunden skal få lufte seg og tisse med jevne mellomrom.

Undersøk reglene

Ved bilferie utenlands må du tenke på at alle landene kan ha ulike regler når det gjelder vaksinasjoner, EU-pass og lignende.

God biltur!

Denne saken er levert av AniCura Dyreklinikk Sørlandet. Kilder til saken er Statens Vegvesen, NAF, Mattilsynet og Dogmag.

Del
23.03.2018 10:29

Metallbur vinner NAF-test

Det er stor variasjon i sikkerheten ved bruk av ulike typer bur og sele til hund i bil. I en stor test fra NAF er robust metallbur vinneren, mens flere seler frarådes.

08.05.2016 23:40

Varmt å vente i bilen

I helgen hentet Oslo-politiet ut varm hund fra parkert bil. Hunden er veldig utsatt for å få heteslag hvis den etterlates i bilen på varme dager.

18.03.2016 08:00

Fjellvettregler for hunden

Mattilsynet har laget egne fjellvettregler for hunder. De kan være til god hjelp i planleggingen av trygge skiturer med firbeinte venner.