Hunden Frank har vært gjennom hele åtte operasjoner for å få bedre helse. Newswire

Skal endre hundeavlen

Den store etterspørselen etter såkalte veskehunder har ført til ukritisk avl. Nå vil veterinærbransjen og kennelklubber forandre rasestandarden.

Denne artikkelen er laget for AniCura av Newswire.

Mange små hunder har så korte neser at de knapt får puste. Særlig rasene mops, fransk bulldog, engelsk bulldog og pekingeser har pusteproblemer.

– I disse dager arbeides det med tiltak som skal gjøre de små, kortsnutede rasene friskere. Norsk Kennel Klub har blant annet gått inn for at rasestandarden, som beskriver hvordan hunden skal se ut, skal endres. Tiltak som å krysse inn andre raser for å avle fram lengre neser vil vurderes, og det vil jobbes med å få bedre kontroll over helsestatusen til enkelte raser, sier medieansvarlig Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennel Klub.

Lider for sitt utseende

AniCura Dyresykehus Oslo får inn 15-20 hunder hver uke til operasjon. Mange av dem trenger kirurgi som følge av helseproblemer som skyldes avl. Korte neser er et vanlig problem, men også øynene og hudfoldene over nesen skaper trøbbel for de kortbente selskapshundene.

– Det er vondt å se at hundene lider for sitt utseende. Heldigvis kan vi hjelpe dem til et noe bedre liv, men for å sikre at de små rasene får bedre helse, må det mer omfattende tiltak til i form av avlsprogrammer, sier informasjonsansvarlig Sasja Elisabeth Rygg i AniCura.

På operasjonsbordet står mopsen Frank. Han er ni år og har vært operert åtte ganger. Seks ganger for øyeproblemer og to ganger for å få bedre pust.

– Jeg kjøpte ham hos en seriøs oppdretter, men han har likevel hatt en del problemer. Nå har han det bedre, sier eieren Inger Elisabeth Abelsen, som selv er dyrlege.

Må samarbeide

Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennel Klub mener at kennelklubbene internasjonalt ikke har skjønt alvoret i utviklingen, og at det er årsaken til at problemet er blitt så stort.

– For å få bukt med at det avles fram hunder med helseproblemer, må det samarbeides mellom landene. Rasens hjemland må endre den nedskrevne rasestandarden før andre land kan følge etter. Når det gjelder bulldograsene, er det England som må ta det første steget, sier Hofmo Bjølgerud.

Norsk Kennel Klub har oppfordret det internasjonale kennelforbundet om å lede an i dette arbeidet, og hvis nødvendig vil NKK kontakte England direkte.

– Om standarder endres, vil også oppdrettere og dommere på hundeutstillinger endre sine vurderinger av en rasetypisk hund. I Norden har vi allerede egne rasespesifikke dommeranvisninger som krever at dommerne i disse landene må være bevisst på overdrevne eksteriørmessige trekk hos enkelte raser, sier Hofmo Bjølgerud.

Buldoger er blitt avlet kortere og bredere i mange år. Bena er blitt kortere, skallen lavere, brystet bredere og nesen kortere. I tillegg har de fått mer uttalte hudfolder både i ansiktet og ved halen.

– Mange eier har ikke vært klar over at disse hunderasene har mange forskjellige plager, sier kirurg Birgitte Grann Greve i AniCura.

Pusteproblemene fører ofte til at hundene vegrer seg mot fysisk aktivitet og ikke vil være med på tur eller leke. Særlig når det er varmt i været. De legger lett på seg, og det gjør pustingen enda vanskeligere.

– De korte nesene gjør neseborene trange, og en bløt gane dekker til luftrøret. Det blir som å puste gjennom et sugerør. For å lette på pusten, fjerner vi en del av ganen kirurgisk og åpner neseborene, sier Greve.

Får øyeskader

De store, runde øynene er søte, men lite praktiske.

– Øyelokkskantene vender innover, og det fører til at hårene skader hornhinnen. Enkelte raser har problemer med å blunke ordentlig, slik at deler av hornhinnen tørker ut. Nesefolden kan også være så stor at denne også irriterer øyet, sier Greve.

I tillegg er øynene mer utsatt når hunden ferdes ute i naturen, fordi det ikke er noen snute til å ta av for grener og kvister.

– Kortsnutede hunder har mindre følsomme hornhinner, slik at hundene ikke alltid kjenner at de har fått en dyp hornhinneskade, sier Greve.

Sasja Rygg i AniCura mener alle som vurderer å kjøpe seg hund bør sette seg nøye inn i rasens helse og gemytt.

– Velg en seriøs oppdretter. Disse gjør en god jobb med å velge friske hunder for avl. Noen oppdrettere tenker dessverre ofte mer på profitten enn hundens helse, og de vil nok heller ikke følge de nye retningslinjene for avl, frykter Rygg.

Del
18.05.2005 00:00

Veien til et valpekull - del 1

Forberedelser og parring. Jeg har vært oppdretter av Boxer siden 1987, og i denne perioden har vi hatt 26 valpekull.

25.05.2005 00:00

Veien til et valpekull - del 2

Drektighetsdiagnosen. Etter at tispen er parret kommer noen spennende uker - er hun blitt drektig?

27.06.2005 00:00

Veien til et valpekull - del 3

Valpene er der - stell av tispe og valper de første 7-8 ukene.