Newswire - Kristin Sola

Slik får du en lydig hund

Mange som skaffer seg valp, sliter med oppdragelsen. Her er tipsene fra eieren av verdens lydigste hund.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

Sommeren er høysesong for valpekjøp, og tusenvis av nordmenn bruker ferieukene sammen med sin nye følgesvenn.

– Det er krevende og tar lang tid å få en lydig og veltilpasset hund, sier Line Fatland Frøystad fra Stavanger. Hun er eier av Harry Pepper, som er både Norges og verdens lydigste hund.

Frøystad har drevet med hundedressur i over 15 år, og Harry Pepper på tre år er den yngste hunden som noensinne er kåret til verdens lydigste hund.

– Det viktigste rådet jeg kan gi er å gå på valpekurs. Mange hundeeiere dropper det og venter for lenge med å starte treningen og gå på dressurkurs. Det valper lærer tidlig, sitter resten av livet.

Venter man til valpen er blitt et halvt år gammel med å gå på dressurkurs, kan den ha lagt seg til mange unoter allerede, mener hun.

– Å være hundeeier tar mye tid, og ikke minst når man har en unghund er det viktig å kunne sette av nok tid til å håndtere hunden.

Positiv trening

Line Fatland Frøystad har i flere år trent jevnlig med tvillingsøsteren Aina og venninnen Kristin Sola. Sammen med hundene gjør de treningen morsom og sosial for alle. De trener fra to til fem dager i uka, alltid sammen.

I hundemiljøet er det flere teorier om hvordan man best trener en hund. Noen sverger til såkalt klikker-trening, som er en oppmuntrende treningsform. Andre er tilhengere av strengere korrigering.

– Vi driver positiv hundetrening, men vi stiller hele tiden klare krav til hundene. De får godbiter som belønning når de løser oppgaver riktig.

Ha valpen med overalt!

Internasjonale mesterskap kan ofte være en stor psykisk påkjenning både for hund og eier. Det kan være stivt og strengt.

– Selv i slike situasjoner er det viktig å kunne slappe av og ha det gøy. Jeg har opplevd hunder som gjør det bra i konkurranser, men som mangler grunnleggende dressur i hverdagen.

For å få hunden til å bli lydig i alle situasjoner, utnytter Line Fatland Frøystad de første månedene i valpens liv maksimalt.

– Da har jeg valpen med meg overalt, selv på jobb. Han får tett oppfølging hele tiden. Det tror jeg er en viktig årsak til at mine hunder både blir flinke i dagligdagse situasjoner og i konkurranser.

Hjerneføde

Hva valpen får å spise er av stor betydning både for helse og læreevne.

– Harry Pepper har hele tiden spist hundefôr som er skreddersydd for hans størrelse og alder. Da yter han optimalt, har god magefunksjon og fin avføring.

Hundens hjerne utvikles fortsatt mye de tre første månedene etter fødsel, og studier har vist at valper som får tilstrekkelig av omega 3-fettsyren DHA gjennom fôret får større læreevne, sier veterinær William Bredal hos hundefôrprodusenten Eukanuba.

– Som nybakt hundeeier er det lurt å snakke med en veterinær for å få kostholdsrådgivning, sier Bredal.

Ikke gi for mye mat

En valp av en liten hunderase skal ikke ha samme type fôr som en valp av en stor rase.

– Valper av hunderaser som oppnår en voksenvekt på over 25 kilo, bør ha fôr som er beregnet for at valpen vokser raskt. Feil fôring kan faktisk føre til helseplager som ledd- og skjelettsykdommer senere i livet, sier William Bredal i Eukanuba.

Line Frøystad er også opptatt av å holde valpene litt på den tynne siden.

– Selv om jeg jobber som kokk, er det ikke fritt fram for å spise så mye de vil. Maten er strengt porsjonert.

Harry Pepper har lært seg mange triks, som å hoppe mellom hender, løpe slalåm mellom ben, gå oppreist på to ben og spille død.

Rasen har også betydning for lærevilligheten, og noen hunderaser, som border-collie, har vist seg å ha spesielt gode læreegenskaper.

– Det kan uansett være litt bingo å skaffe seg ny hund. Det er individuelle forskjeller, så jeg tror man skal følge magefølelsen, sier Line Frøystad.

Del
20.08.2006 00:00

Fiskefett gir smartere valper

Tisper som får tilskudd av riktig fiskefett, føder valper som lærer lettere enn andre valper, viser ny forskning.

27.06.2005 00:00

Veien til et valpekull - del 3

Valpene er der - stell av tispe og valper de første 7-8 ukene.

02.10.2017 21:47

Anbefaler ekstra vaksine:Valp døde av smittsom leverbetennelse

En elleve måneder gammel hundevalp døde forrige uke av smittsom leverbetennelse. Det skjer sjelden. Nå anbefaler NMBU Veterinærhøgskolen ekstra vaksinasjon for alle valper.