AniCura

Slik gir man katten medisin

Når katten trenger medisin, er det viktig å få gitt dette på en god måte. Det er ulike triks for å få katten til å ta tabletter eller flytende medisin.

I forbindelse med et veterinærbesøk, kan reseptbelagte medisiner skrives ut. Medisineringen er en del av behandlingen som er viktig for at katten skal bli frisk.

Tabletter

Mange medisiner forekommer kun i tablettform eller som kapsler. Visse medisiner bør man ikke gi samtidig med fôring, mens andre helst bør gis sammen med mat. Kapsler kan som regel ikke deles. Les medisinens pakningsvedlegg eller hør med din veterinær.

Ettersom en del medisiner ikke smaker noe godt for katten, er det ikke alltid en god idé å knuse dem og legge dem i maten. Enkelte tabletter kan man knuse og blande i smør, leverpostei eller kaviar og deretter smøre det på fremlabbene slik at katten kan slikke i seg medisinen. De er svært renslige og vil som oftest vaske seg når de blir tilgriset.

I blant kan man lure tabletten inn i katten ved å pakke den inn i noe godt som f.eks leverpostei eller skinke. Dersom medisinen gis i maten er det viktig å kontrollere at katten har fått i seg all medisinen. Dersom man ikke kan gi tabletten sammen med mat, må man gi dem direkte i munnen. Det finnes ulike tablettgivere som kan lette medisineringen.

Hvordan gis tabletter?

  • Ta et tak rundt snuten med tommel og en pekefinger bak hjørnetennene. Bøy kattens hode forsiktig bakover.
  • Hold tabletten mellom tommel og pekefinger i den andre hånden. Legg tabletten så langt bak på tungebasen som mulig. Det er oftest lettest å bruke en tablettgiver.
  • Lukk munnen og hold hodet litt bakover samtidig som strupen masseres lett til tabletten svelges. I blant kan det hjelpe å sprute litt vann i munnen dersom katten ikke vil svelge.

Flytende medisin

Det følger oftest med en doseringssprøyte til flytende medisin. Ikke sprut medisinen rett ned i halsen for da kan det komme ned i luftrøret i stedet.

  • Hold fast kattens hode.
  • Løft på leppen bak hjørnetannen og før inn sprøytespissen mellom tennene bak hjørnetannen.
  • Tøm sprøytens innhold langsomt.

Noe flytende medisin kan man med fordel gi på maten. Gi gjerne kun en liten mengde mat først sammen med medisinen slik at man er sikker på at katten får i seg alt. Når dette er spist opp, kan man gi resten av maten.

Denne artikkelen er levert av AniCura. Se oversikt over AniCura sine dyreklinikker.

Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

05.02.2013 00:00

Mange katter får struma

Struma (hypertyreose) er den vanligste hormonsykdommen hos katter. Den gjør at alle organer og kroppsfunksjoner går på høygir. Riktig behandling kan hjelpe.

08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.