www.fotoakuten.se

Slik virker flåttmedisinen

Flåttsesongen er i gang. Vi gir deg oversikt over hvilke alternativ du har for å hjelpe kjæledyrene til å unngå flåttplager.

Det er mange diskusjoner om flått og flåttforebygging i forskjellige forum. Her har vi laget en liten oppsummering av de typene forebygging som finnes, og som er godkjente av Legemiddelverket.

Når vi snakker om flått er det viktig å være oppmerksom på to ting: Flåtten kan ha med seg forskjellige smittestoff (borreliabakterien er bare en av disse) og flått som biter seg fast må sitte en viss tid før smitten overføres. Det er langt fra all flått som er smittefarlig, men det finnes ingen måte å vite hvem som har smitten i seg.

De smittestoffene som er vanligst overført av flått i Norge er borreliabakterien (som gir borreliose), blodparasitten Babesia canis (som gir babisiose og anemi) og bakterien Erlichia Canis (som gir erlichiose) og TBE-virus (som gir TBE, en hjernehinnebetennelse). Denne siste er uvanlig i Norge.

Flere alternativer

I tillegg til å unngå sykdom hos hund eller katt, ønsker de færreste av oss at flått kryper rundt i pelsen til hund eller katt og så faller av i sofaen hjemme, der de kan krype over på barn og voksne i familien. Noen preparater har en såkalt repellerende effekt, og da minsker du faren for at levende flått kommer med hunden eller katten hjem og kan feste seg på mennesker.

Dråper

Dråper dreper og repellerer slik at flåtten vil ikke bite seg fast. De tar i tillegg lopper, lus, pelsmidd og sandflue på hund. Dråpene varer en måned, og må påføres månedlig gjennom hele sesongen. Hunden kan bade med dråpene på, men ikke dusjes/bades de første timene etter påføring.

NB! IKKE bruk Exspot til katt. For katt finnes egne dråper, disse har kun drepende effekt, og er ikke repellerende.

Halsbånd

Halsbånd dreper og har antiblodsugende/repellerende effekt. Varer mellom 5 og 8 måneder avhengig av merker, altså hele sesongen. Båndet virker mot flått, lopper, lus og sandfluer. Finnes for hund og katt. Dyret kan bade og dusje med bandet på.

Vaksine

Vaksine beskytter kun mot borreliose. Ved førstegangs vaksinasjon må hunden få to vaksiner med tre ukers mellomrom. Vaksinen gir beskyttelse i ett år, og hunden må vaksineres årlig. Flått kan likevel feste seg på hunden og overføre annen smitte enn borrelia. Ingen effekt mot anaplasma eller TBE, og heller ikke mot at hunden tar med seg flått hjem til menneskene sine. Vaksine finnes kun til hund.

Tabletter

Tabletter har drepende effekt etter at flåtten har bitt seg fast. Flåtten dør innen ca. 12 timer, og får dermed ikke overført smittestoffer. Ingen repellerende effekt. Virker også mot lopper. Varer i 8-12 uker. Kun til hund.

Bivirkninger

Veldig få hunder får bivirkninger av flåttmidler. Noe kløe kan forekomme ved bruk av dråper eller bånd, og noen hunder får en allergisk reaksjon mot disse. Det er heldigvis sjeldent.

Tabletter kan gi blant annet diaré hos enkelte, mens vaksinen kan gi hevelse og lett feber hos noen få hunder.

Bruk alltid preparater fra veterinær. Man får kjøpt mye rart på nettet og i dyrebutikker, og vi ser årlig forgiftninger og til og med dødsfall på grunn av bruk av preparater kjøpt uten resept. Disse inneholder ikke medisinske virkemiddel, og i beste fall har de ingen virkning. De kan ha riktig stygg virkning med allergiske reaksjoner i huden, forgiftninger med nevrologiske symptomer og i verste fall døden til følge.

Til utlandet

Skal du sørover i Europa med hunden anbefaler jeg å bruke dråper eller halsbånd fordi de også beskytter mot sandfluer. Disse kan ha også med seg erlichia-smitte, som gir erlichiose.

Denne saken er levert av AniCura. Se oversikt over AniCura sine dyreklinikker

Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

15.06.2010 00:00

Om flått på hund

Det finnes mange ulike typer flått. Den vanligste flåtten i Norge er Ixodes ricinus, best kjent under andre navn som for eksempel skaumann og skogflått.

17.07.2005 00:00

Flått smitter hver femte hund

Tidligere beiteområder og dyrket mark langs kysten gror igjen. I buskaset stortrives flåtten, og hunder er mer utsatt for farlig smitte enn noensinne.