Små og eldre hunder trenger klær i vinterkulda, og de bør ikke være for lenge ute. (Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire). Newswire - Dag Øyvind Olsen

Små hunder får frostskader

Valper og små hunder kan få forfrysninger hvis kroppstemperaturen faller med mer enn to grader. Nedkjøling kan føre til frostskader som hunden i verste fall kan dø av.

Denne artikkelen er skrevet for Tropehagen Zoo av Newswire.

– Begynner hunden å sjangle i tillegg til å skjelve, er det fare på ferde. Da en den nedkjølt og bør pakkes inn i tepper og tas inn i varmen, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

All snøen som har kommet i vinter fører til at hundene blir våte. Da går nedkjølingen enda raskere. Små hunderaser, valper og eldre hunder har størst problemer med kulde.

– Når hunden skjelver er det et tegn på at kroppen reagerer på varmetap. Da omdirigeres blodet fra overflaten til vitale organer, sier veterinær Bredal, som har skrevet bok om førstehjelp til hund.

Populære vinterklær

Du kan enkelt hindre at hunden din fryser. De siste årene har det kommet et stort utvalg av klær og sko til hunder.

– Nå finnes det varmedekken til hunder av alle størrelser. Vi har rundt 20 ulike varianter, sier driftsekretær Monica Dragsten i Tropehagen Zoo.

Klær til hunden er både nyttig og populært.

– Alle de 40 dyrebutikkene tilknyttet Tropehagen Zoo merker stor etterspørsel etter vintertøy nå. Mange velger pratisk tøy for vinterferien og hytteturen, mens byfolk gjerne vil ha noe fint og moteriktig til kaféturen, sier Dragsten.

Selv om hunden får vinterklær, er det viktig å følge med på om den begynner å skjelve. Frostskader rammer ofte ører, hale og testikler først.

Snø i potene

På skitur er snø, og spesielt skaresnø, en belastning for potene.

– Skarp skare kan føre til oppkutting av potene. I verste fall må man til veterinær for å sy en slik skade, sier William Bredal.

Det beste er å forebygge slike skader med potesalve eller sokker.

– Det finnes flere typer potesalve som kan hindre isdannelse og kladding av snø mellom potene. De kan både hindre at en skade oppstår, og lindre sår, sier Monica Dragsten i Tropehagen Zoo.

Potesokker er det beste alternativet for de lange skiturene, og profesjonelle hundekjørere bruker slike sokker på hundene sine.

– De fleste hunder er glad for å få være med på tur. Pass på at hunden får i seg nok vann, også om vinteren. Og husk at hunder ikke skal etterlates i en kald bil, sier Monica Dragsten.

Del
19.09.2016 21:59

Slik legger du potebandasje

Lær hvordan du kan legge en trygg og god potebandasje på hunden din.

05.07.2016 12:11

Lær deg kloklipping

Hunden sine klør kan du gjerne klippe selv. Veterinærene på Knarvik Dyreklinikk viser hvordan.

14.04.2016 09:55

Furunkulose hos hund

Såre poter hos hunder kan skyldes dype hudinfeksjoner. Det kalles furunkulose, og kan ha mange årsaker, blant annet fremmedlegemer, skader, allergi og feilbelastning.