Ronald Laubenstein - Publicdomainimage.com

Sommeren er skadetid for firbeinte

Mange sommerskader og kjæledyr som skal på utenlandsferie, gjør sommeren hektisk på norske dyreklinikker.

– Sommer er høysesong for oss. Dyrene er mer aktive, akkurat som oss mennesker, og det gjør at de skader seg mer, forteller veterinær Kirsti Bjørndal ved AniCura Vennesla Dyreklinikk.

Sammen med sine fem kollegaer, hjelper Bjørndal daglig bekymrede eiere og deres kjæledyr med typiske sommerskader.

– Det vanligste er huggormbitt, innsektstikk, potekutt, hunder som river ut ei klo og ukastrerte katter som skader seg i slåsskamp om damene, forteller hun.

Farlig grillmat

Sommermaten kan også skape problemer for kjæledyrene.

– Grillmat er en god inntektskilde for veterinærer. Dyrene kan bli syke med oppkast og diaré, og i de verste tilfellene setter kotelettbeinet seg fast i magen og må opereres ut, advarer veterinæren.

Hun oppfordrer alle til tenke over hva de lar ligge fremme etter sommermåltidet.

– Jeg har operert ut et grillspyd som stod på tvers gjennom hele magesekken og ut av bukveggen hos en Golden Retriver. Og hos en annen hund satt kjernen fra en maiskolbe(bildet) fast i tarmen. Begge deler gikk heldigvis bra, men det er ikke slikt vi vil tjene penger på, sier Bjørndal.

Is er heller ikke å anbefale for de firbeinte.

– Hundene får gjerne dårlig mage og blir i tillegg fort tykke av det. Husk at hunden er veldig mye mindre enn oss. Får den en halv liter is, så er det som om vi spiste 10 is relativt til kroppsstørrelse. Ispinner kan også sette seg fast hvis hunden spiser dem, påpeker hun.

Viktig drikke

I sommervarmen får AniCura Vennesla Dyreklinikk ofte telefon fra eiere som er urolige for at dyret deres ikke vil ha mat.

– Det er helt normalt at dyrene har mindre appetitt, vi mennesker blir også slappe og dorske på hete sommerdager. På varme sommerdager er drikke viktigere enn mat for kjæledyrene, så pass på at de har tilgang til nok friskt vann, oppfordrer Kirsti Bjørndal.

Sol fra skyfri himmel kan være strevsom for dyrene på flere måter.

– Det er viktig å huske på hvor glovarm asfalten kan bli. Den kan slite av tredeputene på hunden, så de får vannblemmer under hele potene. Det er fryktelig vondt, så på solrike dager er det viktig å unngå asfalten, eller lufte hunden tidlig om morgenen eller sent om kvelden når asfalten er avkjølt, sier veterinæren.

Kan bli solbrent

På sørlandske smeigedager gjør pelsen at de fleste dyr har det best i skyggen. Skal de være i sola, trenger de beskyttelse.

– Både hunder og katter kan bli solbrent, og det gjør like vondt som for oss mennesker. Snuten og oppstående ører er spesielt utsatt. Dyr med lite pels, lys hud og lite pigmentering bør derfor smøres med solkrem. Det kan være vanskelig å få til, men man må gjøre så godt man kan, oppfordrer dyrlegen.

Man kan bruke vanlig solkrem, gjerne sunblock, av god kvalitet. Noen ganger kan det også være bra med solbriller for hunder.

– Generelt er det ikke så mange som trenger solbriller, men det er avhengig av hvor man er. Lyset kan være veldig sterkt ved sjøen, der det blir reflektert på samme måte som når det er snø, sier Bjørndal.

Førstehjelp for sommerskader

Bra med bading

Veterinæren foreslår gjerne bading for hunden på varme dager.

– Bading er veldig bra. Det gir behagelig nedkjøling, og svømming er god trening som gir lite belastning, sier Bjørndal.

Hvis hunden bader i saltvann, er det viktig å spyle godt av etterpå.

– Man må også være oppmerksom maneter, for hunden kan bli brent og få vondt akkurat som oss. Snuten er ekstra utsatt. Det er heller ikke bra å sluke for mye saltvann, utdyper hun.

Pollenallergiske hunder

Dyrlege Bjørndal har mye omtanke for dyrene, og kommer på noe som er viktig å fortelle:

– Vi ser mange hunder som er allergiske, og som blir dårligere i sommerhalvåret. De reagerer blant annet på pollen, og får da ulike hudsymptomer som kløe i ørene, i lysken og armhulene. I tillegg aker de seg gjerne på rompa, og noen slikker seg også mye på labbene. Det er viktig å kontakte veterinær hvis man opplever at hunden viser noen av disse symptomene, fremhever hun. 

Husk båndtvang

Veterinæren har en siste oppfordring til alle hundeeiere.

– Koble hunden. Det er båndtvang over alt i sommersesongen, av hensyn til at vilt med unger ikke skal forstyrres for mye. Det er et rovdyr i alle hunder, selv om det kan være godt gjemt, og jeg har sett eksempel på at ellers rolige hunder angriper rådyrkalv. Så hold hunden i bånd frem til 20. august, sier Kirsti Bjørndal.

Skal du ut og reise? Les om kjæledyrpass.

Del
27.09.2017 11:08

Førstehjelp for sommerskader

Sommeren er høysesong for skader på kjæledyr. Her får du gode førstehjelpsråd for vanlige sommerskader.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.

25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.