Iams/Eukanuba

Spiser katten din seg syk?

En test av kattefôr avslører overraskende store pris- og kvalitetsforskjeller. Noen fôr er så dårlige at katten kan bli feilernært.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Sverige undersøkte i 2011 energiinnholdet og kvaliteten på 11 tørrfôr til katter. Testen er utført av det uavhengige analyseselskapet Testfakta.

Resultatene viser at noen fôr har unødvendig høyt innhold av visse salter, og to av fôrene inneholder ikke nok av den livsnødvendige aminosyren taurin. Noen fôr inneholder mye vegetabilske råvarer og bindevev.

Testvinneren Eukanuba scoret på høyest energiinnhold, høyt taurininnhold og lavt innhold av salter katten ikke skal ha for mye av.

– Hvis du gir katten din mat som mangler de næringsstoffene som er optimale for katter, øker faren for sykdommer. I noen tilfeller kan disse være akutte eller livstruende, sier veterinær Monica Heggelund ved Oslo Dyreklinikk.

Heggelund, som er kjent fra TV2s God Morgen Norge, er spesialist på hunde- og kattesykdommer. Hun mener mange katteeiere ikke er klar over at kjæledyret deres har helt spesielle næringsbehov.

– Katteeiere oppdager ofte ikke feilernæring før det har gått for lang tid. Siden det nesten er umulig å se på pakningen om fôret inneholder det katten trenger, er det bekymringsfullt når testen avslører alvorlige mangler ved noen av fôrene, sier hun.

Trenger kjøtt

Mangel på aminosyren taurin, som finnes i kjøtt, kan føre til blindhet, dårlige tenner og dårlig pels, fertilitetsproblemer og i verste fall død.

– Det er ganske alvorlig at to av fôrene i testen inneholder for lite taurin. I veldig billig fôr vil mye av innholdsstoffene komme fra vegetabilske kilder istedenfor kjøtt, som er dyrere. Testresultatene viser at det ofte er en sammenheng mellom kvalitet og pris, sier Monica Heggelund.

Heller ikke katter har godt av for mye av noen typer salter, som blant annet kan føre til urinstein. Flere av fôrene som ble testet har svært høyt innhold av slike salter.

Katteoppdretter Nora Bodøgaard Massa er medlem i avlsrådet i Norske Rasekatters Riksforbund. Hun mener godt fôr er alfa omega for å få friske katter.

– Som en erfaren oppdretter erfarer jeg at et godt fôr gir en lykkelig katt. Den har god fordøyelse og godt immunforsvar. Spesielt når kattungene slutter å die er de sårbare fordi de ikke får immunstoffer fra morens melk lenger. Da er et godt fôr ekstra viktig, sier Massa.

Hun vet om flere katteeiere som har gått til veterinæren med katten sin fordi den hadde dårlig mage eller dårlige tenner. Så viser det seg at alt de trengte var å skifte fôr.

Hjemmelaget ikke best

Maasa mener man ikke bør lage kattematen selv, fordi det er vanskelig å matche all den forskningen som ligger bak fôret fra seriøse produsenter.

Også veterinær Monica Heggelund advarer mot å gi pus kun hjemmelaget mat eller mat fra vanlig dagligvarehandel.

– Mange tror en indrefilet eller luksuriøse pakker med paté er det beste de kan gi katten sin, men slik mat kan sammenlignes med godteri. For å få et fôr som garantert inneholder det katten behøver for å være frisk og ha det godt, må du til dyrebutikken eller til veterinæren, sier hun.

Se videoinnslag om testen fra 2011 her.

Del
06.08.2013 00:00

Fete kjæledyr skjuler leddplager

Halvparten av alle hunder, og enda flere katter, får leddgikt i løpet av livet. Forskning viser at riktig sammensatt kosthold kan forebygge plagene.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

05.12.2011 00:00

Vi holder flere katter

I mer enn hvert tredje norske hjem bor det minst én katt.

05.12.2011 00:00

Kattemat merkes dårligere

EU-regler gjør det vanskeligere å vite hva fôret vi gir kjæledyrene våre egentlig inneholder.