Pixabay

Start lydtrening tidlig

Har du en hund, katt eller et annet kjæledyr som er redd for fyrverkeri? Det aller beste er å forebygge uro og fobier gjennom trening.

– Nyttårsaften kommer ofte som julekvelden på kjerringa for de som har dyr som er urolige eller engstelige for fyrverkeri og andre høye lyder, sier Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU med spesialisering i atferdsterapi.

Her får du 10 råd om hvordan ta godt vare på kjæledyr rundt nyttår.

Start med lydtrening tidlig

– Når du får en valp anbefaler jeg at du begynner tidlig med lydtrening. Du får kjøpt treningsprogram med lyder, som CDen "Sounds Scary". Men det finnes også lydfiler og videoer man kan laste ned. Start med lav lydstyrke og øk intensitet og lyd gradvis som en del av sosialiserings- og opptreningsprosessen du allikevel må gjøre. Det krever at du legger inn dette som gradvis, gjentatt trening over tid. Det holder ikke å gjøre det én gang, sier Zakoscielna.

Hund og katt

Har du en hund eller katt som allerede har utviklet angst eller fobi for lyder kan du ta kontakt med en atferdsterapeut for å få hjelp til et treningsprogram som ved hjelp av gradvis tilvenning (såkalt desensitisering) og å få dyret til å føle det motsatte (såkalt motbetinging) hjelper dyret å takle nyttårsaften.

– Men det kan være veldig tidkrevende. Det beste er derfor å starte tidlig med lydtrening. Det er mye vanskeligere å avlære atferd enn å forebygge, forklarer hun. Hun påpeker at man allerede nå er sent ute hvis man trenger angstdempende medisiner og må kontakte veterinær.

Hunder og lydsensitivitet

Lydfølsomhet, eller sensitivitet for lyder som det også kalles, er et av de vanligste atferdsproblemene hos hunder.

– Det antas at 50 prosent av alle hunder har en eller annen form for lydsensitivitet eller lydfobi for raketter, skudd, trafikk osv., forteller hun.

Finurlig nok, viser en studie fra BSAVA (British Small Animal Veterinary Association) at jo nærmere nyttårsaften en hund er født, jo bedre takler den det. Studien fant færrest hunder med lydsensitivitet blant hunder født på høst og vinter, og større sannsynlighet for å utvikle det blant hunder født på sommer eller vår.

– Men dette er bare en kuriositet ettersom det her er andre, viktigere faktorer, som høy arvbarhet og miljø, som spiller inn, understreker Zakoscielna.

– Vi må også huske at lydsensitivitet kan være et problem for mange forskjellige typer dyr som fugler, gnagere og kaniner, påpeker hun.

Denne artikkelen er laget av NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). NMBU har døgnbemannet hevisningsdyresykehus, NMBU Smådyrklinikkenog har også egen hesteklinikk.

Del
27.09.2017 11:22

Skremmende nyttårsfeiring

Har du en hund, katt eller annet kjæledyr som er redd for fyrverkeri? Her får du ti råd om hvordan ta godt vare på kjæledyr på nyttårsaften.

30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

29.12.2020 23:54

Godt firbeint nyttår

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er noen gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.