Tannhelse hos hund og katt
Akkurat som mennesker, er kjæledyr avhengig av en god munnhygiene for å bevare tennene og tannkjøttet friskt gjennom hele livet.
Allerede i 2-års alderen viser 80% av hundene og 70% av kattene tegn på tannkjøttsykdommer.
De fleste tannsykdommer begynner med et voksende belegg, såkalt plakk. Plakk kan hardne og danne et stygt lag tannstein hvis det ikke fjernes. Plakk og tannstein kan føre til gingivitt, en smertefull betennelse i selve tannkjøttet. Gingivitt er en tilstand man kan behandle slik at tannkjøttet blir friskt.
Dersom engingivitt ikke blir behandlet vil den føre til såkalteperiodontale sykdommer. Da vil strukturer som støtter og fester tennene bli skadet slik at tennene løsner (opptrukket tannkjøtt og skade på kjevebein). Periodontale forandringer er irreversible, det vil si at man ikke kan reparere den skaden sykdommen har gitt, men man kan, med riktig behandling, holde sykdommen under kontroll.
Hindrer bakterier
En god munnhygiene er ikke vesentlig bare for tennenes skyld. Ved tannsykdom kan bakterier fra munnen komme inn i dyrets blodomløp og spres til andre organer som hjerte, lever og nyrer, og forårsake sykdom der.
Det er flere faktorer som kan bidra til at et kjæledyr utvikler tannsykdommer. I tillegg til dårlig munnhygiene og manglende tannpleie kan fôringen også ha betydning. Mat som klistrer seg til tennene (boksemat og oppbløtt tørrfôr) kan føre til økt dannelse av plakk. Noen raser er også mer disponert for tannsykdommer enn andre (arvelige faktorer). For eksempel vil feilstilte tenner og unormalt bitt disponere for plakk og tannstein, noe vi ofte ser hos små raser. Tannsykdommer sees også oftere når dyrene blir eldre.
Symptomer
Tannsykdommer er ofte skyld i dårlig ånde. Andre symptomer på tannsykdom kan være:
- Belegg av gulbrun tannstein
- Lett blødende tannkjøtt
- Endring av spise/tyggevaner
- Løse tenner / tenner som faller ut
- Endret adferd (blant annet på grunn av smerter og ubehag)
- Sikling
Behandling av tannsykdom innebærer alltid en grundig rens av tennene (fjerne plakk/tannstein og polering). For å kunne gjøre en grundig nok jobb krever denne behandlingen at dyret må sederes. I alvorlige tilfeller vil veterinæren anbefale å trekke løse eller skadede tenner.
Forebygge og sjekke
Den viktigste forebyggende behandlingen man kan gjøre hjemme er å pusse tennene til dyret regelmessig. Man bør bruke en myk børste og man får kjøpt egen tannkrem til hund og katt. Ikke bruk tannkrem for mennesker. Tyggebein og tørrfôr vil også kunne virke forebyggende. Det finnes også spesielle fôrtyper for dyr med tannhelseproblemer.
Selv om dyret ditt ikke viser noen spesielle tegn på tannsykdom er det viktig med jevnlig undersøkelse av munnen. Sørg for regelmessig tannsjekk hos dyrlegen slik at dyrets munnhygiene kan bli overvåket skikkelig.