Den daglige tannpussen gjør man selv, men spør gjerne veterinæren om å lære deg hvordan. Eukanuba

Tannverk hos hunder

Fire av fem hunder har trøbbel med tennene før de fyller 3 år. Derfor er det viktig å sjekke munnen daglig.

God tannhelse er like viktig for hunder som mennesker. Tannproblemer er ikke alltid lett å oppdage hos hunder. 

Dårlig ånde av tannstein

Bakterier og matrester danner et belegg på tennene. Hvis det ikke pusses bort, dannes det tannstein. Dette fører igjen til bakteriedannelse i munnen og gir dårlig ånde. Studier viser at 85% av alle hunder har tannproblemer før de fyller tre år. 

Ofte blir tannkjøttet betent, hunden får munnsmerter og tannkjøttsykdom oppstår. Det kan føre til at hunden mister tenner, og hvis det ikke behandles, kan skadelige bakterier transporteres inn i blodet og til andre deler av kroppen, som hjerte og nyrer. Da kan hunden få alvorlige helseproblemer.

Symptomer på tannproblemer

Det kan være vanskelig å oppdage tannproblemer, fordi hunden ikke alltid viser tydelig tegn på at noe er i veien. Derfor er det lurt å inspisere tennene daglig, anbefaler dyretannlege Peter Fahrenkrug hos Eukanuba.

Dårlig ånde, blødende tannkjøtt, tannstein og løse tenner, økt spyttproduksjon og vanskeligheter med å tygge kan være symptomer på tannproblemer hos hunder. Symptomene kan variere og utvikle seg over tid.

Årlig tannkontroll hos veterinæren

Dyretannlege Peter Fahrenkrug (bildet) anbefaler at årlig tannkontroll, tannrens og nødvendig behandling hos veterinæren. Behovet kan variere fra hund til hund. Små raser er oftere er rammet av tannproblemer, så du bør snakke med veterinæren om oppfølging av tennene til hunden din.

Kan gjøre mye selv

Eksperten fremhever at man kan gjøre mye selv, ved å sørge for regelmessig tannpleie hjemme. Her følger noen gode råd fra eksperten til hvordan du kan holde tennene rene og sunne.

  • Start treningen på tannpuss allerede når hunden er valp. Slik blir valpen vant til at du inspiserer munnen. Selve tannpussen kan du starte med ved 6 måneders alder, når alle melketennene er ute.
  • Puss tennene daglig. Bruk kun tannkrem som er laget for hunder (tannkrem for mennesker inneholder xylitol og er farlig for hunder). Du får kjøpt flotte tannbørster i ulike størrelser tilpasset hundens størrelse.
  • Tyggeleker og godbiter med klinisk bevist positiv effekt på tennene er et godt supplement for å forebygge tannskader.

Innholdet i denne saken er fra Eukanuba.

Del
15.03.2013 00:00

Hunder lider i stillhet av tannpine

Åtte av ti hunder over tre år plages med dårlige tenner, viser stor kartlegging. Men svært få hundeeiere vet at det er et problem.

12.09.2008 00:00

Klar til dyst?

Uten mat og drikke, - duger helten ikke! Her kan du få med deg dyrlegens råd for en optimal jaktsesong!

31.12.2005 00:00

Råtne tenner forkorter dyreliv

Fire av fem norske hunder og katter har dårlige tenner. Det kan føre til at de dør av leverbetennelse eller hjertesykdom.