Marte Almaas

Toppidrettsutøver på jakt

Hunden er din viktigste hjelper, og trenger riktig næring under jaktsesongen for å prestere på best mulig måte.

Ikke alle er like triste for at sommeren snart er over. For mange betyr dette nemlig at jaktsesongen står for dør. Flere tusen jaktglade mennesker og hunder setter snart ut i skogen for å vinne sine største jakttrofeer hittil. For at drømmen skal gå i oppfyllelse, må mange behov være prioritet. Blant de første finner vi ernæringsbehovet for hundene. For som alle vet, uten mat og drikke duger helten ikke.

Ny jaktsesong

En jakthund forbrenner opptil 40000 kcl om dagen, det tilsvarer like mye som en toppidrettsutøver i Tour de France. For at hunden skal klare å spise nok vil den måtte spise 2 kg vanlig tørrfôr om dagen. Denne mengden blir for stor for en normal hund å spise, og det er dermed viktig at en jakthund får i seg et høyenergifôr som er tilpasset aktive jakthunder.

Balansert kosthold

Det er også viktig at fôret inneholder riktig balanse mellom animalsk protein og fett, i tillegg til at hunden får nok vann og hvile. Er disse kriteriene oppfylt, vil hunden din kunne prestere som en ekte toppidrettsutøver gjennom hele jaktsesongen og hjelpe deg å felle de store jakttrofeene.

For å holde blodsukkeret oppe hos hunder kan det være lurt å gi hunden mindre men oftere måltider, og det kan også være lurt å tilsette ekstra kaloririkt våtfôr for å holde energinivået høyt nok. Dette fôret får du kjøpt hos veterinæren din og de kan hjelpe deg å velge ut riktig våtfôr tilpasset din individuelle hund. For å lese mer om vårt våtfôr (Eukanuba Veterinary Diets High Calorie) tilpasset aktive hunder klikk her.

Påvirker luktesansen

Luktesansen til en hund kan bli opptil 50 % dårligere dersom fôret ikke har en optimal balanse mellom omega 3 og omega 6 fettsyrer, viser internasjonal forskning. Det er derfor ekstra viktig å fôre hunden riktig under jaktsesongen.

De beste jakthundene trenes også opp før jaktsesongen, slik at de er i toppform under jakten. Det er derfor viktig å huske å begynne med høyenergifôr allerede en stund før jakten, slik at hunden ikke mister energi og blir sliten allerede før sesongen starter.

Denne artikkelen er levert av Eukanuba.

Del
15.09.2016 10:30

Huskeliste for jakta

For ivrige hunder og eiere er jakt-sesongen i gang. Her er en nyttig huskeliste for hva man bør ha med seg på jakt.

30.08.2011 00:00

Mange utrente jakthunder

Først når båndtvangen opphører 20. august, begynner mange å trene jakthundene sine. Det er for sent for å få hunden i form, mener fagfolk.

12.09.2008 00:00

Klar til dyst?

Uten mat og drikke, - duger helten ikke! Her kan du få med deg dyrlegens råd for en optimal jaktsesong!