Fjellveterinæren

Trygg julefeiring

Gi hund og katt en trygg og glad julefeiring. Om julemat, aktivitet og forebygging av uhell, skader og sykdom

Vår egen Hauken er helt spinnvill på julekvelden, han bare elsker ALT som er pakket inn. Om han tigger mat? Klart det, og så gjerne som han skulle ha plukket alle de skinnende ballene på juletreet. Kjenner du deg igjen?

Som de fleste andre, blir han betraktelig roligere om han får herjet av seg, også på juleaften. Om han skulle ligge still en hel dag, for så å vente på julegavene sine - da tror jeg det hadde klikket både for ham og oss.

Tips 1: Så husk en god tur, det kan gjøre susen for alle det.

Tigging??? Hva er det sa du? Jo vist, hele huset fylles jo av de gode matluktene, så her tigges det. Desverre er julematen ofte både fet, rik på salt og bein. Dette kan gi både bukspyttkjertelbetennelse, forgiftninger og eventuelt operasjoner for å fjerne bein.

Tips 2: Så kanskje den beste gaven blir å pakke inn sunne hundebein/gotterier, og la dem spise det i stedet? Det samme gjelder jo katten.

Jeg lover - våre hunder bommer aldri på gavene under treet - selv om vi ikke stikker hull i dem; og ja - de henter dem selv.

Apropos juletreet; om du har et ungt dyr, som er med på julekvelden for første gang, kan veldig mye være fristende. Inkludert all julepynt på treet, ledninger til julelys, og alt som står fremme.

Tips 3: Så kanskje du skal velge juletrepynt som ikke knuses nederst? Passer du på å ha ledningene slik at de ikke får tygget på dem mens du lager julemiddag? Og har du en skikkelig villbasse i hus, gjør som de foreslår på #hunden.no: Fest juletretoppen i et snøre forankret i taket, så risikerer du ikke at juletreet går i bakken.

Med de beste ønsker om en sunn og glad jul for alle firbeinte.

Denne saken er laget av Fjellveterinæren.

Del
30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.

26.09.2018 14:10

Forbyr flere å eie dyr

Flere kjæledyreiere har hittil i 2018 fått forbud mot å eie dyr. Mattilsynet får stadig flere bekymringsmeldinger, og de fleste gjelder kjæledyr.