Vaksinasjon av hund og katt
Hunder og katter søker naturlig kontakt til andre hunder/katter og deres etterlatenskaper og er derfor i konstant fare for å komme i kontakt med smittsomme sykdommer.
Ingen dyr er født med naturlig motstandskraft mot infeksjon. De kan derfor lett smittes av forskjellige virus som kan gi sykdom. Noen av disse er alvorlige og kan medføre alvorlig sykdom eller død.
HUNDESYKDOMMENE
Valpesyke
Valpesyke er en alminnelig utbredt virussykdom som angriper hund og rev. De første tegn på sykdommen er høy feber, nedsatt matlyst og nedstemthet. Etter noen dager blir det betente øyne, puss fra nesen, hoste, lungebetennelse, diare og oppkast. Nervesystemet kan også angripes, ofte med kramper og døden til følge.
Smittsom leverbetennelse
Smittsom leverbetennelse er en virussykdom som angriper hund og rev. Særlig valper angripes og de får plutselig feber og kraftige magesmerter. Det oppstår oppkast og diare og dødeligheten er stor.
Parvodiare
Parvodiare er en relativ ny virusinfeksjon som ble diagnostisert første gang her i landet i 1979. Det er særlig valper og eldre hunder som blir hardest rammet av dette viruset. Hundene kaster opp og får kraftig blodig diare.
Parainfluenza
Parainfluenza er en virussykdom som inngår i kennelhoste komplekset sammen med andre virus, visse bakterier og stress. Denne er ikke særlig alvorlig. Det ses milde symptomer fra luftveier, nese og øyne.
KATTESYKDOMMENE
Kattepest
Kattepest er en virussykdom som bare angriper katt. Viruset er nær beslektet med hundens parvovirus. Viruset er utbredt blant katter her i landet . Symptomene er feber, slapphet, diare, oppkast og gjerne puss fra øyne og nese. Sykdommen gir høy dødelighet og rammer især katt-
unger.
Katteinfluenza
Katteinfluenza er en samling av flere forskjellige virus. Symptomene er "forkjølelse" med nysing og hoste. Ofte får katten bakterieinfeksjon i tillegg, så det blir lungebetennelse og øyebetennelse. Det ses pustebesvær og hoste og det kan også ses munnbetennelse.
Chlamydia
Chlamydia også kalt papegøjesyke, er en bakterielignene organisme som kan gi øyebetennelse. Begge øyne blir etterhvert røde og betente og forløpet er ofte kronisk. Spesielt katter som holdes sammen med mange andre er utsatt for denne.
Katteleukemi
Katteleukemi, smittsom bukhinnebetennelse og katteaids(ikke farlig for mennesker) er andre virussykdommer på katt som er mere sjeldne. Felles for dem er at de ofte først gir symptomer når katten i tillegg smittes med et av de vanlige virus.
VAKSINASJON
Motstandskraft (immunitet) kan oppbygges på 3 måter:
- Ved naturlig "smitte".
- Ved passiv overføring fra moren, især gjennom morsmelken.
- Ved vaksinasjon.
Den passivt overførte motstandskraften beskytter kun valpen/kattungen de første 6 til 14 uker. Forutsettningen for dette er at tispen/hunnkatten har mye antistoff i blodet ved fødselen.Når de passivt overførte antistoffer er forsvunnet fra valpen/kattungen i 2-3 måneders alderen skal den selv bygge opp motstandskraft mot en rekke sykdommer. Dette sikrer man ved å vaksinere hunden eller katten sin.
Vaksinasjonen påvirker hunden/katten i mild form med svekkede eller drepte smittestoffer mot aktuelle sykdommer. Hunden/katten danner antistoffer er så motstandsdyktig hvis den senere utsettes for naturlig smitte. Kattunger vaksineres ved 12 og 16 ukers alderen. Valper vaksineres, ved normalt smittepress, ved 8,12 og 16 ukers alderen. Voksne hunder/katter vaksineres 2 ganger med 4 ukers mellomrom. Deretter må hunden/katten revaksineres 1 gang hvert år.