Valp i huset - morsomt, men krevende

Tenker du å anskaffe valp bør du vite litt om valpens utvikling. I de tre første ukene av en valps liv er det bare mat, søvn og det å gjøre fra seg som opptar den.

Valper er født både døve og blinde så de bruker luktesans og berøring for å finne fram til morens spener. Den første uken trenger valpen stimuli av moren for å gjøre fra seg. Valpene er følsomme for temperaturforskjeller og vil søke seg vekk eller mot varmekilden avhengig om de er varme eller kalde.

Når de er ca 8 til 10 dager begynner de å åpne øynene, men synet er ikke ordentlig utviklet før de er tre uker. Åpningen av ørekanalen skjer når valpen er ca en uke og når valpen er fra 15 til 20 dager kan den høre ordentlig.

Kontakt med mennesker

Sosialiseringsperioden til valpen er fra den er 3 til 8 uker. Den lærer at den er en hund og hvordan den skal oppføre seg i forhold til andre hunder. I denne perioden må også valpen sosialiseres på mennesker. Oppdretteren må ha kontakt med hver valp i kullet flere ganger om dagen. Når valpen er 5 uker begynner den å interessere seg for omgivelsene. Det er i denne perioden at den skal introduseres for nye ting som den må bli vant til senere.

Du henter valpen fra oppdretteren når den er rundt 8 uker. Den bør nå bli kjent med andre mennesker; barn, eldre og voksne av begge kjønn. Valpen må vennes til å kjøre bil, trikk, tog med mer. Det er i denne perioden det er lettest å få valpen til å akseptere andre dyr som for eksempel katt. Valpen er i denne alderen veldig åpen for å lære - både på godt og vondt. Det er viktig at du prøver å unngå at valpen blir skremt, den må få utforske nye ting i sitt eget tempo.

Valpekurs
Det er veldig lurt å gå på valpekurs med hunden slik at du og hunden kan lære dere den grunnleggende dressuren når den er liten. Hunden er ekstra motivert for å lære når de er små og de husker godt. På valpekurs møter hunden andre hunder og eier kan utveksle erfaringer med andre hundeeiere.

Fysiske pubertet
Når valpen blir 7 til 10 måneder går de inn i puberteten. Tispene blir først kjønnsmodne. De små rasene er også tidligere ute enn de større rasene. Hannhundene begynner å løfte på beina og tispene får løpetid. De er nå fysisk i stand til å parre seg og få valper, men psykisk er de ikke klar for å ta seg av avkommet. I denne perioden kan treningen av hunden være litt vanskeligere enn før. For eksempel kan hunden som før har vært flinke på innkalling plutselig "glemme" hva ordet betyr. Det er da viktig at du er tålmodige og gjør treningen lystbetont for hunden. Andre hunder reagerer nå annerledes på hunden din fordi den er kjønnsmoden. Unghunden forstår ikke alltid hvorfor de gamle leke-kameratene ikke lenger vil leke, men heller parre seg eller slåss. Dette kan være en frustrerende for unghunden.

Psykisk pubertet
Når hunden blir 18 til 22 måneder stiger igjen konsentrasjonen av kjønnshormoner i blodet. Hundene blir nå psykisk voksne. I denne perioden vil de ofte prøve markere seg overfor eier og andre hunder. Hanhunder som aldri har slåss før kan plutselig komme i slåsskamp. Det kan også være vanskelig å trene i denne perioden fordi hunden kan være ukonsentrert. Det gjelder å oppføre seg på samme måte om i første periode; tålmodighet og lystbetont trening.

Lykke til med dressur av hunden. Ta kontakt med veterinær eller hundedressør dersom du får problemer. Det finnes alltid hjelp å få!

Del
02.10.2017 21:47

Anbefaler ekstra vaksine:Valp døde av smittsom leverbetennelse

En elleve måneder gammel hundevalp døde forrige uke av smittsom leverbetennelse. Det skjer sjelden. Nå anbefaler NMBU Veterinærhøgskolen ekstra vaksinasjon for alle valper.

30.08.2017 23:53

Kan smitte fra rev

Smittsom leverbetennelse er en dødelig virussykdom som finnes i Norge. Symptomene ligner ofte på det en hund kan få ved forgiftning, med magesmerter, oppkast, diaré og feber.

21.06.2011 00:00

Slik får du en lydig hund

Mange som skaffer seg valp, sliter med oppdragelsen. Her er tipsene fra eieren av verdens lydigste hund.