Vi holder flere katter

I mer enn hvert tredje norske hjem bor det minst én katt.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

Det er nå 749 000 katter i Norge, 100 000 flere enn for ti år siden, viser beregninger fra analyseselskapet Euromonitor. Katten er den suverene ener blant kjæledyr i Norge.

– En av årsakene til at antall katter øker, er at de lever lenger enn før. Katter i dag får bedre stell og fôr, mener veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Eukanuba.

I gjennomsnitt har hver katteeier i Norge to katter.

– De som først har skaffet seg katt, får gjerne flere. I byene har vi opplevd et oppsving i interessen for innekatter og rasekatter de siste årene.

Ifølge Euromonitor er det dessuten stadig flere som nå holder både hund og katt som kjæledyr i Norge.

Kjøttetere

I dag blir katter ofte nærmere 20 år gamle. Eldre katter har et annet næringsbehov enn yngre, og for mange har det vært vanskelig å vite hva man skal fôre kattene med.

De siste årene er det kommet en rekke ulike fôrtyper, både porsjonsposer og tørrfôr i ulike varianter. Utvalget er enormt hos dyrebutikker og veterinær.

– Katter er avhengig av å spise mat med protein av animalsk opprinnelse. Det betyr at katter trenger fôr med råstoff av kjøtt, fisk og fett. Proteiner fra plante- og kornprodukter kan ikke erstatte proteiner fra kjøtt, sier William Bredal.

Hvis katten ikke får nok kjøtt, kan den utvikle mangelsykdommer. Spiser den fôr med for lite taurin, som kun finnes i animalsk protein, kan den bli alvorlig syk og i verste fall dø.

Det er nå utviklet kattefôr som skal tilfredsstille ernæringsbehovene for katter i flere deler av livsløpet. På den måten skal man slippe å kjøpe flere fôr om man har katter av ulik alder.

Spesielle behov

Katter bør spise ofte og lite, fordi de har liten magesekk. Tarmlengden til katter er også så kort at det er ekstra viktig at de får næringsrik kost basert på kjøtt.

– Katter er konstruert for jakt. Det vitner både tenner, kjeve og magesekk om. Tennene er bygd for å bite, holde og rive, men ikke for å tygge, sier William Bredal i Eukanuba.

Nordmenn har i mange år vært vant med å gi katter både middagsrester, tørrfôr og våtfôr, uten nærmere omtanke for næringsinnholdet.

Analyseselskapet Euromonitor antar at vi i årene som kommer vil bli mye mer opptatt av å gi kattene spesifikke fôr beregnet på kattens livsløp og helsetilstand. 

Del
23.05.2019 10:09

Ta vare på seniordyr

Mange venter for lenge med å ta sin gamle hund eller katt til veterinær. Kjæledyr lider unødvendig og flere dør for tidlig.

05.02.2013 00:00

Mange katter får struma

Struma (hypertyreose) er den vanligste hormonsykdommen hos katter. Den gjør at alle organer og kroppsfunksjoner går på høygir. Riktig behandling kan hjelpe.

31.10.2005 00:00

Muscat endret totalt personlighet

Da Muscat, en kastrert hannkatt på 13 år kom inn til en helsesjekk, kunne eierne fortelle at han hadde endret seg vesentlig i den senere tid.