Vibeke Brath

Vil redde norske harehunder

Mindre interesse for harejakt kan i verste fall føre til at de tre norske harehundrasene dør ut.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

Av syv unike norske hunderaser, er tre harehunder. Det jobbes nå intenst med å redde disse hunderasene. I fjor ble det solgt under 200 valper av harehundrasene hygenhund, haldenstøver og dunker – til sammen. Hygenhund, den mest sjeldne norske hunderasen, ble det bare født 14 valper av i fjor, viser tall fra Norsk Kennel Klub (NKK).

Nå arbeides det med å øke synligheten og interessen for de norske harehundene.

– Vi kommer til å lansere en egen hjemmeside for disse hunderasene i løpet av året, og vi vil holde en egen harehundfestival i forbindelse med vår internasjonale utstilling i Drammen i juni, sier medieansvarlig Anne Myklebust i NKK.

Det er utarbeidet en egen brosjyre om harejakt, og det gis økonomisk støtte til avvikling av harejaktkurs i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Harehund Klubbers Forbund. Hensikten er å få opp interessen for harehunder.

Verneverdige

De norske hunderasene er kjent for å være gode brukshunder. De har tjent nordmenn i generasjoner som alt fra gårds- og gjeterhunder til jakthunder. Hunderasene passer også godt som turkamerater og familiehunder.

– Disse hundene tilhører vår kulturarv. De er like viktige å bevare som andre norske dyrearter, verneverdige bygninger og minnesmerker, sier Anne Myklebust.

Harejakt er blant de mest tradisjonsrike jaktformene i Norge, og slik drivende jakt har eksistert i over 100 år.

Den eneste norske hunderasen som ikke er truet, er norsk elghund grå. Både norsk elghund sort, norsk lundehund og norsk buhund avles det kritisk lite på. Også disse hunderasene jobbes det nå med å bevare.

Internasjonale trender

Hundefôrprodusenten Eukanuba er en av samarbeidspartnerne i prosjektet for å bevare de norske hunderasene. Veterinær William Bredal i Eukanuba sier det er flere årsaker til dagens problemer.

– Vi er blitt mer internasjonale i hundeholdet. Det betyr at utenlandske hunderaser som øker i popularitet i andre land også får et oppsving i Norge, på bekostning av de norske.

Flere av de mest populære hunderasene i Norge er rene selskapshunder, mens en del jakt- og brukshunder faller i popularitet.

– Det unike med Norge har i alle år vært den store andelen jakthunder. Når færre driver med bestemte jaktformer, går det raskt ut over de aktuelle hunderasene, sier William Bredal i Eukanuba.

Brosjyrene om norske harehunder og harejaktkurs kan lastes ned fra www.nkk.no

Del
20.04.2016 09:22

Skal endre hundeavlen

Den store etterspørselen etter såkalte veskehunder har ført til ukritisk avl. Nå vil veterinærbransjen og kennelklubber forandre rasestandarden.

18.02.2007 00:00

Schäfer fortsatt sjef

Schäferen holder posisjonen som den mest populære hunderasen i Norge. Flere schäfere blir familiehunder, mens færre er i jobb.

05.09.2006 00:00

Flere kjøper jakthund

Over halvparten av hundene vi skaffer oss er jakthunder. Norsk elghund er blant de rasene som øker mest.