Illustrasjonsfoto: Pixabay

Vinteren kan bli for kald for katten

Hvordan har katta di det i vinterværet? Selv utekatter med tykk pels kan fryse hvis de går for lenge ute i kulda.

Katter flest trives ute og vil ut av huset selv om det er frost og kaldt. Det bør de også få lov til, men ikke la dem gå ute for lenge. Innekatter må ha anledning til å komme inn og varme seg i ny og ned, og det er viktig at de gradvis tilvennes kaldt vær, slik at pelsen får satt seg.

Kan bli nedkjølt

Det beste er om katta selv kan velge om den vil ut - og når den vil inn. En hel arbeidsdag eller hele natta ute i sprengkulde kan være mer enn en firbent har godt av.

Det er vanskelig å definere hva som er «for kaldt», dette varierer med rase, helse, alder, vær/vind, luftfuktighet og hvor vant katta di er til kulde. Men i verste fall kan for mye utetid i sterkt kulde føre til at de blir nedkjølte og får frostskader som kan gi alvorlige problemer. Tegn på nedkjøling er skjelving, apatisk oppførsel og stive muskler. Hvis katta kommer i en slik tilstand, må den ha veterinærhjelp.

Tørt og lunt sted

Dersom du ikke har katteluke, bør du sørge for at katten har et lunt og tørt sted å søke tilflukt utendørs. Dersom du ikke har noe slikt naturlig sted, kan du lage et. En enkel løsning kan være en oppbevaringsboks av plast, slike som selges på byggvarehus. Dersom kassen har lokk, blir renholdet enklere – det hender andre katter «markerer» i boksen. Skjær et hull på kortsiden som katten kan gå ut og inn av, og dekk bunnen med kuldeisolerende materiale. Halm eller høy er fint å legge oppå, papir og tepper trekker til seg fuktighet og er derfor dårligere egnet. Sett kassen på et rolig sted, gjerne litt opp fra bakken hvis mulig.

Trenger mer fôr

Katten må også ha tilgang til vann ute når åpne kilder fryser til, husk å sjekke at vannet i skåla ikke er frosset. Unngå metallskåler ute - også dyra kan fryse fast tunga på nedkjølt metall.

Hvis katten vegrer seg for å gå ut i kulda, kan det være lurt å opprette en kattedo inne i de verste frostperiodene. Pass også på åpne ildsteder. Katter søker til varmen og trives godt foran peisen. Sørg for at gnistfangeren er på plass, gnistsprut kan gjøre store skader på pelsen.

Husk også på at katten trenger mer fôr og kanskje mer proteiner når det er kaldt. En gammel eller syk katt vil også slite mer i kulda enn et ungt og sprekt individ.

Varm sakte opp

Se over katten jevnlig og se til at den ikke har fått frostskader. Enkelte kroppsdeler blir lettere frostskadet enn andre; som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Dersom uhellet er ute, må du ikke forsøke å gni katten varm - det kan ødelegge huden. Frostskader må behandles av veterinær.

Hvis katten er kald, så ta den inn og sakte varme den opp. Pakk den gjerne inn i tepper/håndklær og tørk pelsen hvis den er våt.

Se også over potene. Saltet vi strør glatte gangveier med er ikke behagelig for dyrepoter. Vask av labbene så saltet ikke setter seg og gjør skade.

Husk også å ID-merke katten slik at du kan spores opp dersom den firbente søker tilflukt hjemme hos noen andre.

Denne saken er laget av Mattilsynet.

Del
20.12.2017 11:40

Start lydtrening tidlig

Har du en hund, katt eller et annet kjæledyr som er redd for fyrverkeri? Det aller beste er å forebygge uro og fobier gjennom trening.

27.09.2017 11:22

Skremmende nyttårsfeiring

Har du en hund, katt eller annet kjæledyr som er redd for fyrverkeri? Her får du ti råd om hvordan ta godt vare på kjæledyr på nyttårsaften.

19.12.2006 00:00

Julemat er gift for dyr

Julen er ikke til å spøke med for katter og hunder. Mange kjæledyr plages av forgiftning, frykt, diaré og oppkast.