Rotte
Her finner du artikler og gode råd om hold av rotte. Les om blant annet atferd, håndtering, utstyr, skade og sykdom. Innholdet er levert av veterinærer, dyrleger og fagfolk ved norske dyreklinikker og leverandører.
Bruker mer på kjæledyr
I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.
➔Kjølebiler sikrer kvaliteten
Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.
➔Antibiotikabruk til kjæledyr
Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.
➔Kreft hos dyr
Kreft er et ord som skremmer oss alle. På dyr, som mennesker, er kreft alvorlig sykdom som mange dør av.
➔Fôring av kjæledyr
Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.
➔Helse og sykdom
En sunn og frisk ørkenrotte skal være aktiv og ha god appetitt. Det er ved den daglige omgangen og håndteringen av dyret du er i stand til å merke om noe er galt.
➔Helse og sykdom
Når du kjenner rottene dine godt, ser du fort når noe er galt. Ei frisk rotte skal ha blank og tett pels, ingen sår og skorper i huden, og klare, blanke øyne.
➔Håndtering
Ørkenrotter må behandles på en forsiktig og rolig måte. Dyret bør ikke løftes høyt, men heller håndteres mens du sitter på gulvet.
➔Fôring
Ørkenrotter bør få en fôrblanding som er tilpasset arten. I tillegg bør de regelmessig få høy, som dekker behovet for fiber i kosten.
➔Aktivitet og håndtering
Rottene bør få komme ut av buret minst en time hver dag for å aktivisere seg og tilbringe tid sammen med deg.
➔Krav til miljø og nødvendig utstyr
Ørkenrotter er aktive og foretaksomme dyr, som trenger god plass til å utfolde seg. Det må alltid være rikelig med ting å gnage på til stede i buret, som friske greiner, røtter, trestubber osv.
➔Fôring
Rotter er altetende, noe som betyr at de skal ha både plantekost og animalsk kost.
➔Mattilsynet har gitt ut en brosjyre om hold av rotte. Den inneholder råd om hva man bør tenke på før man skaffer seg rotte, biologi og atferd, forventet levealder, håndtering, drektighet, utstyr, plass og omgivelser, stell, fôring, samvær med rottene, aktivisering, helse og sykdom. Der er også ferietips om reise med rotte og krav ved reiser til utlandet.
Her finner du innholdet fra heftet om rotte: Mattilsynets veileder om hold av rotte.