Katt som vekker eier om natten.

Hei!

Vi har en Britisk korthår hannkatt på nå 2 år, en innekatt.
Han fikk lov å sove i samme soverom som oss det første året - dog i egen stol. Grunnen til det er at vi der ikke kunne lukke døra da soverommet var for lite og tett. Dette ble litt av et problem, da katten våknet hver natt i ca 4-tiden og krafset på senga og mjauet for å få oss våkne.

Vi flyttet nå i mars -07 til ny leilighet, hvor katten har fått egen plass og sovebur i stua. Soverommet vårt er "forbudt" område, bortsett fra når han sniker seg inn mens vi rer opp senga, eller er der inne tilfeldig. Døra er alltid lukket ellers. Problemet er nå at katten vekker oss i 4-tiden med å krafse på døra til vi våkner. Og samboeren min klarer ikke å ligge stille, men må gå på toalettet når han blir vekket. Ergo oppnår jo katten det den vil - vi våkner og noen kommer ut. Katten får ikke kos, vann eller mat på natten da - vi bare går og legger oss igjen. Og da legger han seg også.

Har dere noe tips for hva vi kan gjøre for å få katten til å slutte med nattevekkingen? Samboeren min er ute og "lufter" katten hver ettermiddag i ca. 20-30 minutter, for han er veldig glad i å være ute - og har fått gå mye fritt og ute på ferie i sommer. Ser ikke ut som dette gjør katten sliten nok.

Jeg er gravid nå, og blir utrolig fortvilet når katten vekker meg hver natt i tillegg til at jeg sover ganske dårlig pga magen.

Er det fryktelig å stenge katten inne på f.eks. kjøkkenet med mat, vann, seng og toalett for natten, slik at vi får sove? Må vi innse at han trenger å få lov til å gå ute mer - og at vi av den grunn må finne et annet hjem til han hvor han trives bedre?

Håper dere har tips til oss.

Svar

Hei!

Jeg forstår at dette er et viktig problem å løse, og anbefaler at dere kontakter en atferdsterapeut som kan hjelpe dere:

www.manimal.no

www.atferdssenter.no
Cecilie Strømstad
Del
23.02.2018 14:36

Gamle katter kan bli demente

Gamle katter kan uvikle demens, akkurat som oss mennesker. Derfor er det viktig å aktivisere pusen med lek og intellektuelle utfordringer.

27.09.2017 11:16

Viktig å oppdage tannpine

Hunder og katter kan gå lenge med vondt i tennene uten at eieren er klar over det. Her er signalene du skal se etter.

15.06.2016 14:25

Kastrering av hannkatter

Hvis katten ikke skal brukes i avl, kan det være god grunner til å kastrere den, da kattens duftmarkering og "jamring" etter det motsatte kjønn uteblir.

08.10.2012 00:00

Atferd hos katt

Katten har levd sammen med oss mennesker i ca 4.000 år, og har vel egentlig aldri blitt domestisert på samme måten som hunder.