Katt urinering inne

Pus tisser inne.
Vår hannkatt, Pus, har lagt til seg en stygg uvane. Med ujevne mellomrom tisser han utenfor kassen sin. Et par av gangene tar jeg på meg skylden selv, fordi kassen ikke har vært ren, men da gjør han fra seg rett utenfor kassen. Men innimellom finner han seg andre steder å tisse, gjerne i bortgjemte kroker, slik som bak høytalere, bak gardiner osv. Selv om kassen er helt ren.. Han er snart 2 år, og ble kastrert ved ca 8-9mnd alderen. Han har vel ikke noe markeringsbehov da? Eller? Vi tror heller ikke det har noe med behov for oppmeksomhet, for det får han mye av.
Problemet er størst nå om vinteren, for di han ikke har lyst til å gå ut i kulda. Når det er varmt ute elsker han gå ut, men når han mjauer foran døra og vil ut om vinteren, snur han og går inn igjen hvis det er for kaldt. Er dette normalt forresten?
Hva kan vi gjøre for å få han til å slutte å tisse utenfor kassen? Vi prøvde en spray, KattVekk/FySpray eller noe sånt, som har en lukt som katter ikke liker, som vi sprayet der han hadde tisset for at han ikke skulle gjøre det igjen. Problemet var at lukten var veldig ubehagelig for oss også, så det måtte vi slutte med.
Kan også ta med at et vennepar av oss hadde søsteren han en stund, men de måtte avlive henne fordi hun tisset over alt, både oppi og under sofeaen og sånt. Kan det ligge i familien? Han er av blandingsrase.
Håper du kan hjelpe oss, fordi vi er så utrolig glad i han, og vi vil nødig avlive han..

Svar

Hei
Det dere beskriver er ikke et uvanlig problem, som dere nok kan se hvis dere leter på tidligere spørsmål her i spalten. Katter som tisser inne er ikke alltid enkelt å gjøre noe med, men som regel kan man korrigere det. For å hjelpe trenger vi så mye som mulig informasjon om hvor, når, familiesituasjon, hvordan huset er , evt andre dyr eller barn i familien, hva slags kattesand osv.
mao dere bør få time til konsultasjon hos veterinær for undersøkelse av katten. Man må først se til at katten er frisk og ikke har urinveisinfeksjon eller noe annet, deretter må man gå nøye gjennom med dere hva slags virkemidler vi kan bruke og hva vi kan jobbe med for å forsøke å endre det.
Gi ikke opp, men vær tålmodige og arbeid systematisk, med hjelp av dyrlege.
Lykke til.
Stein Dahl
Del
15.06.2016 14:25

Kastrering av hannkatter

Hvis katten ikke skal brukes i avl, kan det være god grunner til å kastrere den, da kattens duftmarkering og "jamring" etter det motsatte kjønn uteblir.

08.10.2012 00:00

Atferd hos katt

Katten har levd sammen med oss mennesker i ca 4.000 år, og har vel egentlig aldri blitt domestisert på samme måten som hunder.

24.04.2004 00:00

Urenslighet og urinmarkering hos katter

Urenslighet og uønsket urinmarkeringer er et hyppig problem i kattehold.

09.10.2005 00:00

Unngå livmorbetennelse

Betennelse i livmoren er en sykdom som kan oppstå hos alle tisper og hunnkatter. Den forekommer oftest hos middelaldrende og eldre individer.