Hva du bør tenke over - før du skaffer deg chinchilla

En chinchilla kan bli opp til 20 år, så du må være forberedt på å ta deg av et dyr daglig i mange år hvis du skaffer deg chinchilla.

Siden chinchillaer er sosiale dyr bør de holdes sammen med andre av samme art. Det beste er å holde to chinchillaer av samme kjønn, slik at du unngår at de får unger. Både to hunner og to hanner kan gå fint sammen i par, men når du setter sammen to fremmede dyr av samme kjønn kan tilvenningen ta litt tid. 

Du bør følge nye med på dyrene den første tiden og skille dem hvis de krangler for mye. Unge dyr har vanligvis lettest for å akseptere hverandre. 

Chinchillaen er ikke så godt egnet som kjæledyr for barn. Den er rask, ikke spesielt kosete og kan være vanskelig å håndtere for mindre barn. Chinchillaen har også en ømfintlig kroppsbygning, slik at uvøren håndtering kan gi beinbrudd og indre skader. 

Chinchillaer selges av oppdrettere og i dyrebutikker. Hos oppdrettere kan du få tak i chinchillaer i spesielle farger, og dyrene har ofte en stamtavle. Uansett hvilket dyr du velger å kjøpe, bør du forsikre deg om at dyret ikke viser tegn til sykdom eller skade.  (Se sjekkliste for tegn på sykdom eller skade.)

Chinchillaen i ferien

Du er ansvarlig for at Chinchillaene dine får forsvarlig stell, også når du er bortreist. Før du anskaffer deg chinchillaer, bør du derfor snakke med venner og familie om hjelp til å passe dyrene i feriene. Du bør informere den som skal passe dyrene om rutinene for fôring, renhold og lufteperioder. Du bør også informere om hvilken veterinær som skal kontaktes ved behov. 

Chinchillaene kan være med på ferie, for eksempel på hyttetur, men de fleste chinchillaer vil foretrekke å slippe transport med lufting av bur, trekk fra vinduer og mangel på ro. Dyr som er svake, syke eller har diende unger bør ikke utsettes for transport eller andre stressende begivenheter. 

Hvis du velger å ta med Chinchillaene på ferie, bør du ha dem i et mindre reisebur under bilturer og lignende, slik at de ikke spretter rundt og skader seg. Under reisen og på feriestedet er det viktig at dyrene ikke utsettes for direkte sol, trekk, sterk varme eller kulde. 

Vær oppmerksom på det finnes regelverk som må følges før du kan ta dyr inn til Norge eller andre land. Hvis du ønsker å ta med kjæledyret ditt på ferie til utlandet, må du sette deg inn hvilke regler som gjelder i god tid før avreise. Mer informasjon finner du på www.mattilsynet.no.

Del
04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

19.01.2016 10:58

Helse og sykdom

En frisk og sunn chinchilla er full av energi og har klare, våkne øyne. Den er nysgjerrig og aktiv i sin våkne periode.

19.01.2016 10:54

Aktivisering og håndtering av chincihilla

Chinchillaer har behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret med jevne mellomrom, helst hver dag.