Aktivisering

Deguser er dagaktive. Aktiviteten er størst om morgenen og kvelden, da kan de løpe i hjul, klatre eller bygge rede i lange perioder av gangen.

Noen ganger i løpet av dagen legger de seg ned for å hvile en stund, men det tar vanligvis ikke så lang tid før de igjen er i full sving. Når de hviler kan de ofte minne om katter, med en litt spent hvilestilling og øynene halvveis lukket.

Dyrene bør få anledning til å løpe fritt utenfor buret daglig for å få mosjon og anledning til å utforske nye miljøer. Når de løper fritt må du passe godt på at de ikke har tilgang til smutthull hvor de kan gjemme seg bort eller sette seg fast. Pass også på at degusene ikke kommer i kontakt med ting som kan være skadelig for dem. Det er særlig viktig at de ikke kan bite på elektriske ledninger eller få i seg sukkerholdig mat.

Deguser er veldig nysgjerrige og uredde av natur. Når de løper fritt kan de for eksempel begynne å klatre rundt på deg eller hoppe opp på stuebordet for å spise på det som måtte befinne seg der. Hvis du plasserer en ny gjenstand inne i buret deres, kommer de straks løpende til for å undersøke den. Denne nysgjerrigheten kan du utnytte når du vil fange dem inn. Hvis du legger hendene ned på gulvet og lager smattelyder, kommer de vanligvis løpende til. Alternativt kan du plassere en boks på gulvet som degusen hopper oppi eller plassere sandbadet på gulvet og løfte det inn i buret mens degusen er opptatt med badet sitt.

Det kan være vanskelig å ha deguser sammen med andre dyr, enten det er fremmede deguser, marsvin, kaniner, chinchillaer eller annet. Degusen vil alltid ha en liten krangel eller to om hvem som skal være "sjefen" i stua, og de andre dyrene kan bli skremt av degusens uredde væremåte selv om den ikke er aggressiv. Hvis degusene møter større dyr, som for eksempel katter, kan de selv risikere å bli skadet.

Del
08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

18.01.2016 22:28

Helse og sykdom

En frisk degus er aktiv, oppmerksom og nysgjerrig. Bruk litt tid hver dag til å studere dyret og se etter tegn på sykdom eller skade.