Helse og sykdom
En frisk fugl har klare øyne, tett, ren fjærdrakt, er i normal aktivitet og har god appetitt.
Den bruker mye tid på fly og hoppe mellom sittepinner, er livlig og kvitrer. Den kan ha noen hvileperioder på dagen, men våkner straks den blir forstyrret.
Det viktigste du som dyreeier kan gjøre for fuglenes helse, er å forebygge sykdom og skade med riktig ernæring og omtanke for å unngå fysiske ulykker. Bruk også tid hver dag på å observere fuglene dine, slik at du raskt oppdager hvis noe ikke er som det skal være.
Fysiske skader på kroppen, hjernerystelser, brukne vinger og bein er ofte lett å oppdage. Bruddskader og store sår krever veterinærhjelp. En øm, forstuet fot vil vanligvis leges på noen få dager ved at fuglen selv ikke belaster den og holder den i ro. Mindre sår kan du rense selv med et mildt sårrensemiddel.
De fleste sykdommer kommer snikende og fuglen vil fra naturens side forsøke å skjule at den er syk. Hvis fuglen viser noen av sykdomstegnene under, bør du søke veterinærhjelp med én gang, istedenfor å vente og se:
- Nedsatt appetitt. Fuglen sitter ved maten uten å spise.
- Fuglen sitter med oppblåst fjærdrakt, selv når den ikke sover.
- Kniping med øynene. Fuglen sitter med halvlukkede øyne.
- Fuglen sover mer enn vanlig, gjerne hvilende på begge ben.
- Endringer i vekt. Fuglen blir raskt tynnere slik at brystbeinet kjennes eller den endrer kroppsfasong på annen måte.
- Endringer i avføringen, løs mage
- Slim rundt nebbet eller slimete oppkast
- Tung pust, vipping med stjerten
- Kramper
Førstehjelp når en fugl er syk er ro og ekstra varme, helst 28-30 grader. Det kan være nyttig å anskaffe et oppvarmet «sykebur» der en fugl kan settes inn og isoleres fra voliérens øvrige fugler. Alternativt kan du sette fuglen på badet eller et annet avgrenset sted som er mulig å varme opp.
En syk fugl dør fort hvis den ikke får i seg nok væske og næring. Derfor må du forsøke å få den til å spise ved å vekke den litt og tilby sukkervann, hirsekolber eller annet favorittfôr.