Helse og sykdom

Et viktig ansvar for deg som hundeeier er å se til at hunden får nødvendig stell og å oppdage tegn på sykdom eller skade. Tilbring mye tid med hunden din, slik at du lærer den å kjenne og raskt oppdager behov for stell eller veterinærbesøk.

En sunn og frisk hund er oppmerksom og aktiv. Den har blank pels, rene ører og klare øyne. Avføringen er fast og kommer daglig. Et viktig ansvar for deg som hundeeier er å se til at hunden får nødvendig stell og å oppdage tegn på sykdom eller skade. Tilbring mye tid med hunden din, slik at du lærer den å kjenne og raskt oppdager behov for stell eller veterinærbesøk. Vær spesielt oppmerksom på: 

Pels

Alle hunder med pels trenger pelsstell. Pelsen må børstes eller gres regelmessig, og oftere i røyteperioder. Hvis du har en langhåret hund må du passe på at den ikke utvikler tover i pelsen, det vil si floker som blir til større klumper. Tover kan lugge og gi hunden stram, sår, irritert og betent hud. Overgangen mellom buk og bein, bak ørene og rundt halsbånd eller sele er spesielt utsatt for toving. Hunder trives best uten klær, men hunder med tynn pels kan ha behov for et dekken mot kulde, regn og vind.

Klør

Klørne skal holdes korte. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og kloskader kan være svært smertefullt. Klørne klippes med en klotang. Hvis du belønner hunden når den sitter rolig, blir oppgaven enklere. Første gangen kan det være lurt å be veterinæren vise deg hvordan du klipper.

Tenner

Friske tenner og tannkjøtt er viktig for hundens velvære. Brukne tenner, betennelser, tannstein eller problemer med tannkjøttet er smertefullt og må behandles. Puss hundens tenner regelmessig med en myk tannbørste og hundetannkrem, det forebygger tannstein og tannkjøttproblemer.

Øyne og ører

Kontroller at øynene er klare og rene. Ørene skal være rene, ikke lukte vondt eller se irriterte ut. Raser med tunge hengeører er spesielt utsatt for ørebetennelser, som må behandles hos veterinær.

Tegn på sykdom

At hunden oppfører seg uvanlig er ofte det første tegnet på at den har smerter eller ubehag. Tegn på smerte kan for eksempel være at hunden blir irritabel eller aggressiv, får redusert appetitt, blir nedstemt og mindre aktiv. Normal temperatur hos hund er mellom 38 og 39 grader, og temperaturen kan måles med et vanlig termometer i endetarmen. Hvis du mistenker at hunden din har vondt eller er syk, bør du ta kontakt med veterinær med én gang for råd. Noen symptomer på sykdom eller skade hos hund, er:

 • redusert appetitt
 • unormal tørste
 • plutselig vekttap
 • stadig oppkast eller brekninger
 • diaré (løs mage) eller forstoppelse (hard eller ingen avføring)
 • tisser ofte eller med vanskelighet
 • utflod fra nesen eller øynene
 • hosting eller nysing. Unormal pusting eller pesing
 • ustø eller rar gange, halthet
 • kløe
 • plutselig og/eller sterk dårlig ånde
 • klumper i og under huden 

ID-merking og vaksinering

Alle hunder bør ID-merkes hos veterinær. De bør også tas med til veterinær én gang i året for å få en helsesjekk og nødvendige vaksiner. 

Del
24.11.2017 15:32

Forsker på helse

Nå skal norske forskere undersøke hvordan mennesker og dyr påvirker hverandres helse. Prosjektet er det første i verden av sitt slag.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.

25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.