Veiledning om hold av kanin

Mattilsynet har gitt ut brosjyrer om hold av vanlige kjæledyr. På denne siden finner du innholdet fra heftet om kanin.

Ta ansvar for kjæledyr

Å ha kaniner medfører et stort ansvar. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger.

Kaninens biologi og atferd

Kaniner har blitt holdt som husdyr i over tusen år. Tamkaniner er etterkommere av den europeiske villkaninen, som tilhører dyregruppen haredyr.

Hva du bør tenke over før du skaffer deg kanin

En kanin som får godt stell og riktig mat kan leve i opptil 12 år, så du må være forberedt på å stelle et dyr daglig i mange år. Det er også lurt å forsikre seg om at ingen i familien er allergisk mot kaniner eller høy før man skaffer seg kanin.

Kaninene i ferien

Du er ansvarlig for at kaninene dine får forsvarlig stell, også når du er bortreist.

Krav til miljø og nødvendig utstyr

Kaniner trenger god plass for å trives. Du kan gjerne holde kaninene dine som «huskaniner», det vil si at de går fritt i hele eller deler av boligen.

Fôring

Feil kosthold eller brå endringer i kostholdet er vanlige årsaker til at kaniner blir syke. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hva kaninen tåler og ikke tåler.

Samvær med kaninen

Kaniner har et forsiktig kroppsspråk og lager sjelden lyd. Det kan derfor være vanskelig å forstå hvordan kaninen har det, spesielt for barn.

Helse og sykdom

En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Mosjon og riktig kosthold er den beste måten å forebygge sykdom hos kaniner på.

Veiledere fra Mattilsynet

Mattilsynets veiledninger om hold av kjæledyr er utviklet i samarbeid med interesse- og dyrevernorganisasjoner. Alt innhold er gjengitt på dyreklinikk.no med tillatelse fra Mattilsynet.

Veiledere fra Mattilsynet

Mattilsynets veiledninger om hold av kjæledyr er utviklet i samarbeid med interesse- og dyrevernorganisasjoner. Alt innhold er gjengitt på dyreklinikk.no med tillatelse fra Mattilsynet.

Brosjyren om kanin er utarbeidet av Mattilsynet i samarbeid med Norges Kaninforening og Norges Zoohandleres Bransjeforening. Andre bidragsytere er Dyrevernalliansen, NOAH -for dyrs rettigheter, Dyrebeskyttelsen Norge og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Se pdf-versjon her.

Varslingsplikt

Mattilsynet forvalter lov om dyrevelferd. Formålet med loven er å fremme god dyrevelferd og respekt for dyr.

Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet. (Fra Lov om dyrevelferd, § 5.)

Du kan varsle Mattilsynet om dyr som lider via deres nettsider eller på telefon 22 40 00 00.