Krav til miljø og nødvendig utstyr

Kaniner trenger god plass for å trives. Du kan gjerne holde kaninene dine som «huskaniner», det vil si at de går fritt i hele eller deler av boligen.

På den måten får kaninene tilfredsstilt sitt behov for fri bevegelse og å trekke seg unna hverandre, samtidig som du får nær kontakt med dyrene. Kaniner er fra naturens side renslige dyr som enkelt lærer seg å bruke dokasse, spesielt hvis de kan spise høy mens de sitter i kassen. Du kan «kaninsikre» boligen blant annet ved å skjule ledninger og sette vekk planter. Noen velger å ha kaninene på et avgrenset område, eller har dem på egne rom om natten. Å bygge en romslig innhegning eller binge til kaninene er også et alternativ. Hvis du velger å ha kaninene i bur, bør du velge et størst mulig bur. Kaniner som holdes i bur, har behov for å få komme ut og løpe fritt på et større område i flere timer daglig.

Tilgang til trygge skjulesteder er viktig for kaniners trivsel, og de vil gjerne ha flere å velge mellom. En trekasse fôret med høy og med en passe stor inngang er fin som skjulested. Kaniner trenger noe å grave i, for eksempel en kasse med desinfisert sand eller jord. De vil gjerne sitte litt opp fra bakken for å få oversikt over omgivelsene, for eksempel på taket til skjulested eller sovehus hvis dette er flatt. Andre ting som kaninene kan hoppe over, krype under og klatre på gjør kaninenes levemiljø enda bedre. Kaniner har vanskelig for å ta seg frem på glatte gulv, så du bør legge ut sklisikre tepper eller annet underlag på gulvet der kaninene ferdes. Sørg også for at det finnes rikelig med ufarlige ting å gnage på, for eksempel ting av ubehandlet løvtre.

Matskålene bør være i et tungt materiale som dyrene ikke kan velte. I tillegg trengs vannflaske eller vannskål.

Om sommeren vil kaninene sette pris på å få være utendørs. Du kan lage en rømningssikker innhegning som er beskyttet mot rovdyr (hund, katt, rovfugl), og hvor det finnes gjemmesteder med skygge og tørt underlag. Kaninene må ha friskt vann tilgjengelig.

Kaniner trives best i temperaturer mellom 15-22 grader. De tåler godt litt lavere temperaturer enn dette, men er utsatt for overoppheting hvis temperaturen blir særlig høyere enn 24 grader. I vill tilstand søker kaninen ly for ekstreme temperaturer i underjordiske huler, og tamme kaniner trenger også beskyttelse mot sterk varme og kulde. Kaniner tåler ikke brå temperaturendringer, så du bør unngå å ta med innekaniner ut i vinterhalvåret.

Det er vanlig å holde kaniner utendørs i bur eller innhegninger, i sommerhalvåret eller året rundt. En kanin som skal bo ute, bør flyttes ut om sommeren slik at den gradvis venner seg til lavere temperaturer. Utendørs hold av kaniner stiller særlige krav til deg som dyreeier. En kanin som holdes ute må ha selskap av artsfrender, tilgang på en stor og rovdyrsikret løpegård og et lunt og tørt hus. Om vinteren kan det være nødvendig å varme opp huset for at kaninene skal ha det bra. Kaniner som holdes utendørs i små bur vil fryse om vinteren og er også utsatt for andre lidelser, som for eksempel benskjørhet og luftveislidelser. En kanin som sitter alene ute får heller ikke dekket sine sosiale behov. 

Del
20.12.2019 10:26

Ikke gi barna en kanin i julegave

Kaninen er det tredje vanligste kjæledyret i Norge, etter hund og katt. Mange barn ønsker seg kanin i julegave, men vet foreldrene hva som kreves for at en kanin skal ha god dyrevelferd, spør Mattilsynet.

22.05.2018 10:43

Pass på hva kaninen spiser

Kaniner kan fort få problemer med magen. Høy og salat er bra mat, mens gulrøtter og epler er godteri.

18.01.2018 15:31

Kaniner fryser om vinteren

Mange tror at kaniner fint kan leve i minusgrader, men kaniner fryser lett. De er avhengige av at eier legger til rette for en god vintersesong.