Fôring av marsvin

Marsvin er vegetarianere som liker gress og planter. Kvalitetshøy bør være hoveddelen av det daglige kostholdet.

Høyet må være grønt, tørt og støvfritt. l sommerhalvåret kan de i tillegg få friskt gress og friske planter som løvetann og groblad. Det er viktig at du introduserer dette gradvis om våren, ellers kan dyrene få alvorlige mageproblemer. Høy og grønnfôr som er muggent kan gjøre marsvinet sykt.

l tillegg til høy bør marsvinet få en fôrblanding som er tilpasset arten. Marsvinpellets som er tilsatt C-vitamin anbefales. Marsvin har en glupende appetitt og blir fort fete hvis de får for mye næringsrik mat. En til to spiseskjeer pellets daglig er nok for et marsvin i normalt hold.

Marsvinet har ikke evnen til å fremstille C-vitamin selv og trenger derfor dette tilført i kostholdet for å holde seg friske. Dette kan du gjøre ved å fôre daglig med C-vitaminrike grønnsaker, som paprika og brokkoli.

Frukt og salat kan gis innimellom som godbit. Marsvin kan spise de fleste typer frukt og grønnsaker med unntak av løk, potet, potet- og tomatplante, avokado og steinfrukter. Ny mat må gis i små porsjoner, slik at marsvinet venner seg til den gradvis. Brå endringer i dietten kan gi dyret mageproblemer.

Det er viktig at det alltid er rikelig med høy og andre ting til å gnage på i buret. Mangel på hard mat kan gi problemer med forvokste tenner. Du kan gjerne gi marsvinene friske, usprøytede grener fra frukttrær med blader og knopper.

Marsvin drikker lite vann hvis de fôres med mye grønt og lite tørrfôr, men dyr skal alltid ha tilgang til friskt vann. 

Del
09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.