Marsvinets biologi og atferd

Marsvinet tilhører gnagerne, en gruppe dyr som gjenkjennes ved at de har et par øvre og nedre fortenner som er konstruert for å gnage.

Marsvinet stammer fra Sør-Amerika, hvor dens ville slektninger lever i Peru. I vill tilstand lever marsvinene i grupper på mellom 5-20 dyr. De er dagaktive dyr som graver små huler i jorden og tunnelsystemer i gresslaget. Hulene brukes som soveplass og skjul for fiender.

Marsvin kommuniserer med et velutviklet språk. Dyrene er kvikke, vaktsomme og varsler hverandre om farer med pipe- og brummelyder. Marsvin har veldig god hørsel og kan høre høyfrekvente lyder som vi mennesker ikke oppfatter. De er også en av få gnagere som har fargesyn. Et fullvoksent marsvin veier ca 1 kg.

Det finnes flere arter av ville marsvin, men det marsvinet vi kjenner er blitt holdt som tamdyr for kjøttets skyld i flere hundre år. På 1600-tallet kom marsvinet til Europa. Det er avlet frem mange forskjellige marsvinraser og disse deles i tre hovedtyper: Korthåret, strihåret og langhåret. Langhårsrasene trenger jevnlig pelsstell. De kan også klippes. De fIeste marsvin som er til salgs i dyrebutikker er av blandingsrase. Disse er like gode kjæledyr som renrasede dyr, og de kan også delta på utstillinger.

Marsvin lever opp til 10 år i fangenskap, så du må være forberedt på å stelle et dyr daglig i mange år hvis du skaffer deg marsvin.

Del
25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

27.09.2017 10:27

Kjølebiler sikrer kvaliteten

Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.