Helse og sykdom

En frisk mus skal være ganske aktiv, alltid på farten og nysgjerrig. Halen skal ha glatt hud.

Musa skal ikke være for tynn eller tykk. Øyne, ører, nese og munn skal være rene, uten å renne eller lukte vondt. Pelsen skal være tett, blank og velpleid, uten hårløse områder. En tam mus skal ikke motsette seg forsiktig håndtering og den skal være forholdsvis lett å ta opp fra buret.

Hvis du holder god hygiene i musenes hjemmemiljø og gir dem riktig mat og rent drikkevann, blir de sjelden syke. Det kan ofte være vanskelig å oppdage om mus er syke, siden de er flinke til å skjule at noe feiler dem. Når du steller dyra bør du derfor alltid sjekke om noe er annerledes eller om de oppfører seg uvanlig. Tegn på at noe er galt kan være unormalt mye soving i de aktive periodene, dårlig matlyst, diaré, rennende øyne og fuktighet rundt nese og munn. Hvis musene bruker mye tid på å gnage på sprinklene i buret, kan dette være et tegn på at de har behov for større bur, flere aktivitetsobjekter eller mer tid utenfor buret.

Noen vanlige lidelser hos mus:

Tannproblemer hos smågnagere handler ofte om at tennene vokser seg for lange. Det kan skyldes misdannelser i munn- hulen, men ofte er årsaken at de har for lite å gnage på. Kontroller tennene til musa regelmessig, og kontakt veterinær hvis du mistenker tannproblemer.

Diaré kan være forårsaket av en bakterie- infeksjon, bedervet fôr, encellede parasitter eller andre forhold. Problemene kan skyldes uhygieniske forhold i buret.

Tyzzers sykdom forårsakes av en bakterie (Clostridium piliformis) og er en alvorlig sykdom, ofte med dødelig utgang. Symptomer er diaré og manglende appetitt.

Bendelorm og rundorm kan gi diaré, dårlig almenntilstand og vekttap. Infeksjon med orm påvises ved laboratorieundersøkelse av avføringen. Innvollsorm kan behandles med medikamenter. Kontakt veterinær.

Forkjølelse gir symptomer som pipende lunger, rennende nese og tung, pipende pust. Den vanligste årsaken til forkjølelse er virus eller bakterier. Dårlig hygiene i museburet øker faren for smitte.

Svulster hos mus er ofte ondartede. Kontakt veterinær hvis du oppdager klumper i dyrets kropp.

Hudbyller er ofte forårsaket av bitt fra andre mus. De leger seg som oftest selv etter en tid.

Del
10.11.2003 00:00

Kreft hos dyr

Kreft er et ord som skremmer oss alle. På dyr, som mennesker, er kreft alvorlig sykdom som mange dør av.

04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

30.06.2003 00:00

Kiropraktikk på hund

Kiropraktikk baserer seg på premisser om at bevegelsen i ledd må være optimal for at nervesystem, muskler og blodsirkulasjon skal fungere som det skal.