Helse og sykdom

En sunn og frisk ørkenrotte skal være aktiv og ha god appetitt. Det er ved den daglige omgangen og håndteringen av dyret du er i stand til å merke om noe er galt.

Pelsen skal være bløt og skinnende, øynene skal være blanke og klare. Den skal være ren rundt nese, øyne, ører og under halen.

Det er ikke alltid lett å se om en ørkenrotte er syk og hva som eventuelt feiler den. Tegn på at noe er galt, kan være unormal soving i de aktive periodene, dårlig matlyst, diaré, rennende øyne og fuktighet rundt nese og munn. Det er ved den daglige omgangen og håndteringen av dyret du er i stand til å merke om noe er galt. Hvis du mistenker at din ørkenrotte er syk eller skadet bør du snarest ta kontakt med din veterinær.

Er ørkenrotta syk tåler den ikke mye og det er viktig at behandling igangsettes straks

Noen eksempler på skader og sykdommer:

Sår og skrammer bør renses med et mildt desinfeksjonsmiddel og gror som oftest av seg selv. Blir såret større eller det går betennelse i det, må veterinær kontaktes.

Rød nese: Hvis din ørkenrotte begynner å får rød nese og klør seg en del på den, kan det være at den er allergisk for et eller annet i buret. Du kan forsøke å bytte ut bunnlaget med noe annet. Kontakt veterinær hvis dette ikke hjelper.

Tap av pels: Hvis ørkenrotta begynner å miste pels på halen eller andre steder på kroppen bør du gå til veterinær for å sjekke for parasitter i pelsen. Hvis den ikke har parasitter, kan det hende den kjeder seg eller mistrives av annen grunn og derfor napper pelsen av seg selv. Da må du vurdere hva som kan være galt med dyrets levemiljø. Kanskje er dyret ensomt eller mangler aktivisering i buret? Kanskje står buret for utsatt til slik at dyret blir stresset i det daglige?

Tannproblemer: Som hos andre små gnagere, hender det at tennene vokser seg for lange og derfor må trimmes. Dette kan skyldes misdannelser i munnhulen, men vanligvis er årsaken at dyret ikke har nok egnede ting å gnage på.

Forkjølelse: Symptomer på forkjølelse er nysing, fuktighet rundt nese og munn, og matte øyne. Forkjølelse kan skyldes at dyret har vært utsatt for trekk eller at det er smittet av streptokokkbakterier fra mennesker. Søk råd hos veterinær.

Diaré hos ørkenrotter er ofte et resultat av dårlig og mangelfull fôring. Det kan skyldes fuktige frukt og grønnsaker eller muggen mat. Kontakt veterinær for råd hvis dyret blir medtatt. Riktig fôring forebygger diaré.

Svulster er ganske vanlige hos ørkenrotter, oftest på eggstokker og livmor. Veterinæren kan fjerne disse organene og dermed svulstene, men man må alltid vurdere nøye om det er forsvarlig å utsette et lite dyr for den belastningen et operativt inngrep medfører.

Talgkjertelbetennelse: Det hender at de store talgkjertlene under magen til ørkenrotta får en infeksjon og blir hovne og betente. Slike tilfeller behandles som oftest med en salve som smøres direkte på de infiserte områdene. Kontakt veterinæren.

Del
04.11.2003 00:00

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

18.01.2016 10:48

Håndtering

Ørkenrotter må behandles på en forsiktig og rolig måte. Dyret bør ikke løftes høyt, men heller håndteres mens du sitter på gulvet.

18.01.2016 10:51

Fôring

Ørkenrotter bør få en fôrblanding som er tilpasset arten. I tillegg bør de regelmessig få høy, som dekker behovet for fiber i kosten.