Helse og sykdom

Når du kjenner rottene dine godt, ser du fort når noe er galt. Ei frisk rotte skal ha blank og tett pels, ingen sår og skorper i huden, og klare, blanke øyne.

Det skal ikke være noe rødt sekret fra nese og øyne, dette er ofte tegn på stress eller sykdom. Hvis rottene slutter å spise, har diaré, nyser eller surkler og piper når de puster, har rennende øyne eller nese, er slappe og uinteresserte i hva du foretar deg, ikke steller pelsen sin, gjemmer seg bort, ikke vil ut av buret eller hyler når du rører ved dem, kan det være tegn på sykdom eller skade.

Bruk litt tid hver dag til å se etter symptomer. Når du kjenner rottene dine godt, ser du fort når noe er galt. Da bør du kontakte en veterinær for råd.

Noen vanlige sykdommer og lidelser hos rotter

Luftveisinfeksjoner er det vanligste problemet hos rotter. Sykdommen kan ligge og lure under overflaten og senere utløses av for eksempel stress, trekk, kulde og støv, eller ved annen infeksjon som gir nedsatt immunforsvar. Rødt sekret fra øyne og nese er vanlig ved stress og sykdom, også ved luftveislidelser. Nysing, snøfting, tung pusting og pipende, hvesende eller surklende pust er tegn på at rotta kan ha en luftveisinfeksjon. At rotta har dårlig appetitt, blir tynn og sitter med krummet rygg er tegn på at den er alvorlig syk. Kontakt veterinær for rask behandling. En ubehandlet luftveisinfeksjon vil lett kunne utvikle seg til lungebetennelse, som kan være dødelig.

Hudproblemer og kløe kan skyldes flere ting, men er ofte et resultat av ubalansert

foring. Du bør da gi rotta mindre fet mat, slik som nøtter, solsikkefrø og lignende, eller mindre proteiner. Noen rotter kan være allergiske for høy eller andre typer burstrø. Du kan prøve å bytte strøtype i en periode og se om problemet bedrer seg. I motsatt fall bør rotta tas med til veterinæren.

Svulster og byller kan dukke opp i eller under huden. Da bør veterinær kontaktes for om mulig å tømme byllen og å utelukke kreft. Særlig kan gamle rotter lett utvikle kreftsvulster. Svulstene kan dukke opp nesten hvor som helst på kroppen og de kan bli ganske store. Hunnrotter er mest utsatt. Noen ganger kan veterinæren fjerne svulstene med et kirurgisk inngrep, men de vil ofte dukke opp igjen senere. Du må alltid vurdere nøye om det er forsvarlig å utsette et lite dyr for den belastningen et kirurgisk inngrep medfører.

Ektoparasitter som lus, midd og lopper kan angripe rotter. Symptomer kan være kløe, matt og gulaktig pels, blemmer, flass, hårløse partier, skorper i huden og håravfall. Ektoparasitter behandles hos veterinær.

Klumper på ører og/eller hale skyldes en midd som kalles øreskabb. Rottene får skjellaktige klumper på øreflippene, rundt nesen, på halen eller på beina. Det klør ikke til å begynne med, men hvis rottene ikke blir behandlet, kan det utvikle seg til å bli svært plagsomt. Øreskabb behandles hos veterinær.

Ringorm er en soppinfeksjon som også kan smitte over på mennesker. Symptomer er håravfall på begrensede områder og rødlig hud. Ringorm behandles hos veterinær.

Nyresvikt er vanlig hos eldre rotter og spesielt hos rotter som får rikelig med protein i kosten. Symptomer på nyresvikt kan være at rotta drikker og tisser mer enn vanlig. Når rotta viser tegn på nyresvikt, er nyrene allerede skadet og sykdommen kan ikke kureres. Det kan hjelpe å fôre med mindre protein og blande inn kokt ris i kosten for å hemme utviklingen av nyresvikt.

Diaré kan komme av flere ting, blant annet skifte av fôr, uegnet, bedervet fôr, innvollsorm og unormal bakterieflora, antibiotikakur eller stress- og angsttilstander. Hvis diaréen varer i mer enn ett døgn bør veterinær kontaktes.

Del
18.01.2016 10:52

Helse og sykdom

En sunn og frisk ørkenrotte skal være aktiv og ha god appetitt. Det er ved den daglige omgangen og håndteringen av dyret du er i stand til å merke om noe er galt.

29.09.2023 14:43

Passer rottehold for deg?

Vurderer du å skaffe deg rotter som kjæledyr? Her er nyttig informasjon om hva du bør ha tenkt gjennom først.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.