Fôring av skilpadder

De ulike skilpaddetypene spiser ulik mat. Du bør derfor sette deg godt inn i hvilke ernæringsbehov din skilpaddeart har.

Europeiske landskilpadder (i slekten Testudo) er stort sett vegetarianere (herbivore) og tilbringer store deler av dagen med å gresse, det vil si spise plantedeler fra enger og skogbunn. Disse skilpaddene bør fôres på en diett bestående av om lag 95 prosent grønt og fiberrikt fôr med nødvendig tilskudd av protein og mineraler. I sommersesongen bør skilpaddene få viltvoksende grønne planter som ugress, urter, blader og blomster. De fleste ugresstypene vi finner i Norge er egnet. Unngå giftige plantedeler, selv om skilpaddene er flinke til å unngå disse selv. Gode bøker og nettsider har oversikt over hvilke deler som kan spises.

Skilpaddene bør alltid ha tilgang til høy fra ville vekster. Høyet må være av god kvalitet, det vil si grønt, tørt og støvfritt. Høy fungerer både som mat, gravemateriale og gjemmested. Du kan gjerne tørke ville planter og tilby dem på sensommeren og høsten, når tilgangen på ugress er begrenset. Hvis skilpaddene ikke vil spise det tørre fôret, kan du fukte det de første gangene eller blande det med små mengder ruccola, hodesalat eller karse.

Landskilpadder liker frukt, men frukt inneholder lite mineraler og balansen mellom kalsium og fosfor er ugunstig for europeiske landskilpadder. Dette bør derfor ikke utgjøre mer enn fem prosent av slike skilpadders diett. Melon, mango, druer, eple, banan (med skall), appelsin, fersken, pære, plomme, jordbær, bringebær og papaya er noen av fruktene som skilpadder liker.

Grønnsaker fra butikken inneholder som regel mer protein og mindre fiber enn maten i naturen og er derfor uegnet som skilpaddefôr. Unngå rabarbra, bønner og erter og gi kun små mengder av spinat, kål og bete. Hunde- og kattemat er skadelig for europeiske landskilpadder.

Skilpadder i fangenskap har vanligvis behov for et tilskudd av vitaminer og mineraler. Du kan kjøpe slikt tilskuddsfôr i dyrebutikken. Vær forsiktig så du ikke gir for mye tilskudd, overdosering av vitaminer og mineraler kan være like skadelig som mangel på slike stoffer. En moderat mengde én til to ganger i uka er vanligvis tilstrekkelig. Det anbefales å ha et sepiaskall i terrariet eller innhegningen. Dette er en god kilde til kalsium som mange skilpadder vil gnage på.

Det finnes flere typer tørrfôr beregnet på landskilpadder. Det er viktig at dette fôret ikke inneholder for mye proteiner, siden skilpadden da kan vokse for raskt og få nyreproblemer. Tørrfôr skal bløtes opp og gis i små mengder. Hvis du gir skilpaddene tørrfôr er det vanligvis ikke nødvendig med vitamin- og mineraltilskudd.

Skilpaddene trenger variert fôr. Bland gjerne flere urter, ugress, blader og blomster og spre det rundt i terrariet. Da må skilpaddene bevege seg for å finne maten, slik de gjør i naturen. Skilpadder bør fôres hver dag, men du må tilpasse mengden etter det enkelte dyrets aktivitetsnivå og vekt. Hvis du gir for mye mat, kan skilpadden vokse for raskt eller bli overvektig. Sørg for at det alltid finnes rent og friskt vann til som dyrene kan drikke av og bade i.

Rødfotet skogskilpadde (Geochelone corbonorio) er såkalt omnivor, det vil si at den spiser både frukt, planter og dyr. I naturen har man observert at de spiser mellom 40 og 70 prosent frukt. De spiser også blader, som løvetann og bjørnebærblader, blomster, mose, sopp, termitter og deler av døde dyr. Denne arten har derfor behov for høyverdig protein i kosten. Dette kan du for eksempel gi i form av insekter, meitemark, oppbløtt kattemat eller spesialfôr som fås kjøpt i dyrebutikken.

Del
19.12.2017 10:36

Slangene ut av skapet

Veterinærklinikker får flere reptilpasienter etter at forbudet mot å holde skilpadder, øgler og slanger i norske hjem ble opphevet.

27.09.2017 11:07

Eksotiske kjæledyr tillatt

I dag trer nye regler for hold av reptiler i kraft. Det betyr at 19 arter i kategoriene slanger, øgler og skilpadder kan holdes som kjæledyr.

22.03.2016 10:40

Vil tillate hold av 18 herptiler

Om få uker går høringsfristen ut på forslaget til endringer i regelverket for hold av eksotiske dyr. Utkastet foreslår å tillate 18 herptiler (reptiler og amfibier) som hobbydyr i Norge.