Skilpaddens biologi og atferd

Skilpadder er en dyregruppe som tilhører reptilene, eller krypdyrene.

Krypdyr er vekselvarme, de vil si at kroppstemperaturen er avhengig av temperaturen i omgivelsene. Skilpadder kjennetegnes ved et skall som beskytter kroppen. Skallet er unikt for den enkelte skilpadde, noe som gjør det mulig å identifisere hvert enkelt individ. Skilpadder har korte bein og en lang hals som gjør at de kan strekke hodet ned til bakken for å spise. De kan trekke alle kroppsdeler inn i skallet.

Det finnes mange typer skilpadder, fra kjempeskilpadder på flere hundre kilo til små dyr på noen hundre gram. Noen arter er kjøttetere og andre er planteetere. Skilpadder deles i tre hovedgrupper: Landskilpaddene, vannskilpaddene og havskilpaddene.I Europa er det landskilpaddene som er vanligst, og i Norge er det middelhavsskilpaddene i slekten Testudo som oftest holdes i fangenskap.

I naturen lever de europeiske landskilpaddene flere individer sammen i et område. De tilbringer mye tid på å beite på mange forskjellige planter.I vinterhalvåret går de i dvale. Landskilpadder er vanligvis trege i bevegelsene, men de kan sette opp en imponerende fart hvis de blir skremt.

Del
13.05.2020 18:15

Fjern skilpadden fra gulvet

Tradisjonelt stuehold er feil for skilpadder. De kan bli syke eller stresset av å gå mye innendørs på stuegulvet.

19.12.2017 10:36

Slangene ut av skapet

Veterinærklinikker får flere reptilpasienter etter at forbudet mot å holde skilpadder, øgler og slanger i norske hjem ble opphevet.

27.09.2017 11:07

Eksotiske kjæledyr tillatt

I dag trer nye regler for hold av reptiler i kraft. Det betyr at 19 arter i kategoriene slanger, øgler og skilpadder kan holdes som kjæledyr.