Fôring av undulat

Feil ernæring er den vanligste grunnen til at tamme fugler blir syke. Ofte er kosten for fet eller lite variert. Du bør derfor sette deg inn i hva undulater trenger for å holde seg friske.

En god frøblanding beregnet på undulater bør utgjøre hovedfôret. l tillegg bør fuglene få tilskudd av kraftfôr, mineraler og vitaminer. En kalkblokk med jod og evt. andre mineraltilsetninger er også nødvendig. Det finnes en rekke gode produkter på markedet, spør i dyrebutikken.

Som tilleggsfôr bør undulatene få smakebiter av brød, hardkokt egg, frukt og rå grønnsaker. Revet gulrot er ofte populært. l sommerhalvåret er friske urter, løvetannblader, vanngress og små bunter av gresstrå med frø fint tilskudd. Pass på at grønnfôr som plukkes ute ikke er forurenset av sprøytemidler, veistøv eller lignende.

Undulatene bør få tilgang på en spesiell sand med knuste småskjell som fås kjøpt i dyrebutikken. Denne sanden hjelper fordøyelsen og er en fin kalkkilde. Hvis du bruker en egen matkopp til dette, unngår du at sanden blir tilgriset av avføring.

"Fuglegodterier" selges i mange varianter, men bør brukes med måte. Dette gjelder spesielt de fetende typene. Avokado er giftig for fugler og kål kan gi mageproblemer. Svært salte eller søte ting som cola, potetgull, salt mat eller lignende er også skadelig kost for fugler.

Dersom du har unge fugler i hus som nettopp har lært å spise selv, må du sørge for at vann og mat er lett å finne. l tillegg bør du legge frø løst i bunnen av buret, bruke hirsekolber og ekstra eggefôr/kraftfôr.

Undulater må alltid ha tilgang på friskt vann, helst via en "vannkolbe" eller drikkeflaske som gjøres ren daglig.

Del
06.11.2003 00:00

Fôring av burfugl

Mange burfugler lider av feilernæring. Fugler i vill tilstand bruker all sin tid på skaffe mat.

24.06.2022 06:51

Advarer mot fugleinfluensa

Mange villfugler smittet med fugleinfluensa er den siste tiden funnet fra Rogaland i sør til Finmark i nord. Mattilsynet ber alle om å ikke røre syke eller døde fugler.

20.12.2017 11:50

10 råd om kjæledyr og fyrverkeri

Mange hunder og katter er redde for fyrverkeri. Her er ti gode råd til nyttårsaften.